Tech
Hand touching brain and network connection on glitter bright lights colorful  background

Van, ami a tévénél is jobban stimulálja az agyunkat

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 05. 28. 15:43

Korábban a témában:

A filmek és televíziós sorozatok gyakran erős érzelmeket váltanak ki a nézőkből, de egyre több kutatás bizonyítja, hogy a videojátékok erősebb hatást gyakorolnak az agyra. Az agykutatással foglalkozó Brainworks nevű cég vizsgálatából kiderült, hogy azok a játékok, amelyekben a felhasználónak nagyobb beleszólása van a karakterek történetébe, segítenek a szellemi teljesítőképesség fejlesztésében, emellett serkentik az agyi tevékenységeket.

A kutatás arra is rávilágít, hogy az interaktív, történetfókuszú játékélmény fejleszti a kritikai gondolkodást, nagy mértékben javítja a döntéshozó képességet, valamint serkenti az endorfin termelődést az agyban.

Kutatásunk legfőbb célja az volt, hogy kimutassuk agyunkban milyen neurológiai folyamatok játszódnak le egy olyan film vagy televíziós műsor megtekintésekor, amelyek eseményeibe nincs beleszólásunk, és ezeket összevessük azokkal az agyi aktivitásokkal, amelyeket egy olyan interaktív jelenet vált ki, amelyben minden döntésünk megváltoztatja a történet végkifejletét”

– mondta James Roy, a Brainworks műszaki igazgatója, a kutatócsoport vezetője.

Az összehasonlíthatóság érdekében a résztvevőknek két hasonló szituációt mutattak be: egy feszültségekkel teli túszjelenetet a Quantic Dream PlayStation 4-exkluzív játékából, a Detroit: Become Human-ből, amelyben a játékosok döntéseinek komoly hatása van a cselekmény végkifejletére. A másik jelenetben egy népszerű televíziós krimisorozat hasonló témájú epizódját láthatták a csoport tagjai. A két fázisból álló kísérlet során mind a 25 résztvevő végigjátszotta a Detroit: Become Human jelenetét, valamint megnézte a sorozatepizódot.

Az első fázisban a résztvevők Connort, az android túsztárgyalót irányították, akinek célja, hogy megmentsen egy fiatal gyermeket. A kísérlet második fázisában egy tv jelenetet néztek végig, amelyben egy FBI ügynök próbál megnyugtatni egy zavarodott férfit, aki több személyt is túszul ejtett.

Jönnek az androidok, és mindent felforgatnak
Három előzetes érkezett az idei év egyik legígéretesebb játékához.

A résztvevők a legfejlettebb EEG (elektroenkefalográfiai) sisakokat viselték, miközben a kutatók folyamatosan ellenőrizték agyi tevékenységeiket. A játék tesztelése közben a műszerek jelentős növekedést mutattak az alfa és delta agyhullámok aktivitásaiban. Ezek az agyhullámok felelősek a döntéshozó képességért, a koncentrációért és az érzelmi ingerek feldolgozásáért. A kísérlet megmutatta, hogy a játék jelentősebb mértékben aktivizálta az agy egyes részeit, mint a televíziós jelenet.

Részletesebb eredményekért érdemes több filmmel és egyéb tartalmakkal megvizsgálni az ingerek hatásait, azonban James Roy szerint az eredményekből tisztán látszik, hogy a jelenetekben való aktív részvétel nagyobb mértékben növeli az endorfin szintet, fejleszti az agyi kapacitást, valamint segíti a döntési képességet.

„Meglepő, hogy a filmek és sorozatok a hosszantartó érzelmi reakciók mellett mennyivel kevesebb azonnali választ váltanak ki az agyunkból, mint a videojátékok” – kezdte Jo Hemmings, a kísérlet vezető viselkedéselemzője és szakpszichológusa.

A tesztek megerősítik azt a feltevést, hogy érzelmi kapocsra van szükségünk a személyünket érintő felelősségteljes cselekedeteket végrehajtásához, csakúgy, mint a Detroit: Become Human-ben. A filmek esetében azonban, ha nem kapunk közvetlen cselekvésre ható ingert, akkor a látottak csupán passzív reakciókat váltnak ki az agyból.”

„A kutatás alapján az érzelmeknek nagyon fontos szerepe van az agyi funkciók működésében, valamint rámutat arra, hogy jobban átéljük a látott eseményeket az endorfinnak köszönhetően. Az embereknek a személyes történetek számítanak igazán: jobban megértjük és tovább emlékszünk olyan élményekre, amelyek egy sztori részei és még jobban élvezzük, ha ezt a történetet befolyásolhatjuk” – mondta el Jo Hemmings.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.