Tech

Az okoskütyü titokban felvette, aztán továbbküldte egy pár beszélgetését

Az okos otthoni eszközökkel kapcsolatban sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért raknánk olyan virtuális segédekkel ellátott okoshangszórókat a lakásba, amik hallgatózhatnak és kémkedhetnek, de a gyártók folyamatosan nyugtatják a felhasználókat, hogy ez nem így van. Az Amazon elmondása szerint az Alexa szoftverrel felvértezett Echo hangszóró is csak akkor rögzít hangfelvételt, miután az „Alexa” hívószóval felébresztik.

Egy oregoni felhasználó nem így gondolja. A Danielle nevű hölgy lakásában több okosvillanykörtét és Echót is felszerelt, és állítása szerint az Alexa rögzítette a szobában elhangzó egyik privát beszélgetését, amit a párjával folytatott. Kellemetlenebb, hogy a felvételt az engedélye nélkül küldte tovább a híváslistáján szereplő egyik címzettnek.

A dologra úgy derült fény, hogy a férfi kollégája figyelmeztette őket nem sokkal később: „Húzzátok ki az Alexa-t használó eszközeiteket, meghekkeltek titeket”.

AMAZON ECHO. Forrás: Europress

A nő az egyik helyi csatornának mondta el, hogy eleinte nem hitt a férfinek, de miután az visszaidézte a beszélgetés tartalmát, ledöbbent. Az eset után soha többé nem szeretne használni az eszközt, és megsértve érzi privátszféráját.

Az Amazon képviselője elismerte, hogy a kütyü tényleg rögzítette a hangfájlt és azt továbbította is, de egy rendkívül ritka esetről van szó. A cég szerint a következő forgatókönyv képzelhető el: az Echo feléledt egy olyan szóra, ami hasonlíthatott az „Alexa”-ra, és a beszélgetés további részében a „send message”, valamint a címzett neve is elhangozhatott, vagyis legalább azokhoz hasonló kifejezések. Persze ezt azért nehéz elhinni.

A cég védekezése szerint sokkal inkább arról van szó, hogy az eszköz nem megfelelően ismerte fel a szavakat és nem jól működött, nem arról, hogy folyamatosan kémkedik a háttérben. Az Amazon kütyüje korábban már többször is bekerült a hírekbe, legutóbb azzal, hogy az Alexával felszerelt Echo Dot minden előjel nélkül, teljesen váratlan helyzetekben ijesztő nevetést adott ki magából. Tavaly pedig az egyik kisgyereknek sikerült minden további nehézség nélkül vásárolnia vele babaházakat és több kiló süteményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik