Tech

Zuckerberg felidegesítette az európai politikusokat

Bocsánatot kért Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója az Európai Parlament (EP) kedd esti brüsszeli meghallgatásán, amiért korábban nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy megelőzzék a visszaéléseket a közösségi oldalon. A képviselők alaposan megizzasztották a Facebook-vezért, aki sokszor ködösen, vagy egyáltalán nem válaszolt kérdéseikre.

A Facebook-vezér Mark Zuckerbergnek nem csak az amerikai szenátus előtt kellett számot adnia az idén nyilvánosságra került, Cambridge Analytica nevű elemzőcéghez fűződő adatkezelési botrány miatt:  az Európai Parlament is meghallgatta őt.

Zuckerberg kedden beszélt a vállalat körül kirobbant botrányról az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Konferenciájának ülésén, amelyen a frakciók vezetői, illetve a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) illetékesei vettek részt.

Az eleinte zárt ajtók mögé tervezett meghallgatást végül nyilvánossá tették, és a szenátusi üléstől eltérően itt nem kérdések és válaszok követték egymást, hanem a képviselők egyenként féltucatnyi kérdést szegeztek neki Zuckerbergnek, aki háromperces időkeretben válaszolhatott.

Ha Zuckerberg sem tudja megvédeni az adatait a Facebooktól, akkor ki?
Saját gyermekétől nem tudja megvédeni magát, akkor mit mondjanak a mezei felhasználók?

Ez viszont még talán az áprilisi vallomásnál is kellemetlenebbül sült el: Zuckerberg áprilisban az amerikai szenátoroknak sokszor adott ködös, hümmögő válaszokat, most is hasonlóan tett, és az idő rövidségére hivatkozva sokszor annyit válaszolt, hogy a napokban írásos választ küld a feltett kérdésekre.

ÁRNYPROFILOK? HOGY MIK?

Syed Kamall brit képviselő több kérdéssel is arra próbált egyértelmű választ kapni Zuckerbergtől, mennyi adatot és milyen célból gyűjtenek azokról a netezőkről, akik nem regisztráltak a közösségi oldalra, és nem tagjai a Facebooknak. Ezekre a felhasználókra „árnyprofilokként” hivatkozott.

Előfordul ugyanis, hogy egy nem regisztrált felhasználó az interneten külső forrásból érkezik a közösségi oldal nyilvános posztjaihoz, és onnan sütik követik, hogy milyen más oldalakat látogat meg, vagy honnan érkezett. A kérdés arra irányult, ennek mi célja van, az oldal felhasználja az így szerzett információkat hirdetésekhez.

Forrás: AFP

Zuckerberg zavarosan a hamarosan elérhető „Clear History” funkciót emlegette, amivel a felhasználók törölhetik a facebookos böngészési előzményeiket. Kérdés, ez hogyan kapcsolódik azokhoz, akik nincsenek fenn a közösségi oldalon, hiszen fiók hiányában el sem érhetik az eszközt.  A brit politikus is visszakérdezett:

„De ha nem vagy Facebook felhasználó, akkor hogyan akadályozod meg azt, hogy az adataidat továbbítsák? A Facebooknak vannak részletes profiljai azokról az emberekről, akik sosem regisztráltak az oldalra? Válaszoljon igennel vagy nemmel!

Biztonsági szempontból úgy gondoljuk, hogy fontos a közösségünkben résztvevő emberek védelme. Általánosságban gyűjtünk adatokat biztonsági célokból azokról is, akik nincsenek fenn a Facebookon, hogy elkerüljük az Ön által korábban már említett incidenseket

– válaszolta Zuckerberg arra hivatkozva, hogy rosszakarók a nyilvános profilokról is elszipkázhatnak adatokat, akár úgy, hogy ők nem regisztráltak. Ő maga pedig sosem hallotta még az „árnyprofil” azaz „shadow profile” kifejezést, azt a média kezdte el használni.

Forrás: AFP

„Tudja, hogy hány adatpontot gyűjt a Facebook egy átlagos nem-Facebook-felhasználóról?” – hangzott el egy újabb kérdés.

Uram, nincs a fejemben a pontos szám, de a csapatom utána nézhet

– válaszolta Zuckerberg.

ZUCKERBERG SAJNÁLJA

A vezér válaszaival nem voltak maradéktalanul elégedettek a képviselők, a liberális Guy Verhofstadt és Manfred Weber néppárti frakcióvezető is figyelmeztette Zuckerberget, hogy már számtalanszor kért bocsánatot az elmúlt évek során, de ez kevés. „Hat eldöntendő kérdést tettem fel, és egyetlen rendes választ sem kaptam” – tette hozzá Philippe Lamberts,  az Európai Zöld Párt politikusa.

A képviselők kitértek az álhírek és a szélsőséges tartalmak problémájára, és arra is javaslatot tettek, hogy a problémákkal megbirkózni nem tudó Facebooknak talán több cégre kéne oszlania az egészséges piaci verseny érdekében,mert egyetlen cégként túl nagy hatalom összpontosul a kezükben. Zuckerberg válasza szerint a Facebook alapból erősen kompetitív területen van jelen, hiszen az emberek rengetegféle kommunikációs eszköz közül választhatnak a mindennapos kapcsolattartásra.

Forrás: AFP

A fake news jelenséggel és a választásokba való beavatkozásokkal kapcsolatban Zuckerberg ugyanazok a sorokat ismételte, amit a kongresszusi meghallgatáson is. A cég alapítója elmondta, hogy 2016-ban túl lassan sikerült azonosítaniuk az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozási kísérleteket, a hagyományosabbnak tekinthető kiberfenyegetésekre fókuszáltak, például az adathalászatra. Így összegzett:

Nem voltunk tisztában a felelősségünkkel és ez hiba volt, sajnálom.

Hallhattuk továbbá a már korábban ismételt mondatokat: a felhasználók védelme az első, nem a profit, és az egyre fejlettebb, mesterséges intelligenciával támogatott algoritmusoknak köszönhetően a jövőben hatékonyabban tudnak majd fellépni az álhírek és kamuprofilok ellen.

Mint fogalmazott, az eddigi lépések mellett a Facebook kész további jelentős beruházásokat eszközölni a biztonság fokozása érdekében, a biztonsági szakembereik számát is megduplázzák, illetve az unióban is növelik alkalmazottaik számát.

Álhírek szerinte viszont mindig is lesznek, azok olyanok mint a spamek: csak harcolni lehet ellenük, de nem lehet őket teljesen kiirtani.

Hangsúlyozta, hogy a Cambridge Analytica botrány után közel 200 olyan appot töröltek, amik jogtalanul fértek hozzá felhasználói adatokhoz a 2016-os elnökválasztás során a felhasználók beleegyezése nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik