Tech
Facebook CEO Mark Zuckerberg (L) and European Parliament President Antonio Tajani pictured at the European Parliament ahead of the audition of Facebook CEO on the data privacy scandal, in Brussels,  Tuesday 22 May 2018.
BELGA PHOTO THIERRY ROGE

Zuckerberg felidegesítette az európai politikusokat

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 05. 23. 15:42

Bocsánatot kért Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója az Európai Parlament (EP) kedd esti brüsszeli meghallgatásán, amiért korábban nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy megelőzzék a visszaéléseket a közösségi oldalon. A képviselők alaposan megizzasztották a Facebook-vezért, aki sokszor ködösen, vagy egyáltalán nem válaszolt kérdéseikre.
Korábban a témában:

A Facebook-vezér Mark Zuckerbergnek nem csak az amerikai szenátus előtt kellett számot adnia az idén nyilvánosságra került, Cambridge Analytica nevű elemzőcéghez fűződő adatkezelési botrány miatt:  az Európai Parlament is meghallgatta őt.

Zuckerberg kedden beszélt a vállalat körül kirobbant botrányról az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Konferenciájának ülésén, amelyen a frakciók vezetői, illetve a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) illetékesei vettek részt.

Az eleinte zárt ajtók mögé tervezett meghallgatást végül nyilvánossá tették, és a szenátusi üléstől eltérően itt nem kérdések és válaszok követték egymást, hanem a képviselők egyenként féltucatnyi kérdést szegeztek neki Zuckerbergnek, aki háromperces időkeretben válaszolhatott.

WASHINGTON, DC - APRIL 11: Facebook co-founder, Chairman and CEO Mark Zuckerberg testifies before the House Energy and Commerce Committee in the Rayburn House Office Building on Capitol Hill April 11, 2018 in Washington, DC. This is the second day of testimony before Congress by Zuckerberg, 33, after it was reported that 87 million Facebook users had their personal information harvested by Cambridge Analytica, a British political consulting firm linked to the Trump campaign.   Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Ha Zuckerberg sem tudja megvédeni az adatait a Facebooktól, akkor ki?
Saját gyermekétől nem tudja megvédeni magát, akkor mit mondjanak a mezei felhasználók?

Ez viszont még talán az áprilisi vallomásnál is kellemetlenebbül sült el: Zuckerberg áprilisban az amerikai szenátoroknak sokszor adott ködös, hümmögő válaszokat, most is hasonlóan tett, és az idő rövidségére hivatkozva sokszor annyit válaszolt, hogy a napokban írásos választ küld a feltett kérdésekre.

ÁRNYPROFILOK? HOGY MIK?

Syed Kamall brit képviselő több kérdéssel is arra próbált egyértelmű választ kapni Zuckerbergtől, mennyi adatot és milyen célból gyűjtenek azokról a netezőkről, akik nem regisztráltak a közösségi oldalra, és nem tagjai a Facebooknak. Ezekre a felhasználókra „árnyprofilokként” hivatkozott.

Előfordul ugyanis, hogy egy nem regisztrált felhasználó az interneten külső forrásból érkezik a közösségi oldal nyilvános posztjaihoz, és onnan sütik követik, hogy milyen más oldalakat látogat meg, vagy honnan érkezett. A kérdés arra irányult, ennek mi célja van, az oldal felhasználja az így szerzett információkat hirdetésekhez.

European Parliament President Antonio Tajani (C-L) welcomes Facebook CEO Mark Zuckerberg (2ndR) upon his arrival at the European Parliament, for his audition on the data privacy scandal on May 22, 2018 at the European Union headquarters in Brussels.  / AFP PHOTO / JOHN THYS
Forrás: AFP

Zuckerberg zavarosan a hamarosan elérhető „Clear History” funkciót emlegette, amivel a felhasználók törölhetik a facebookos böngészési előzményeiket. Kérdés, ez hogyan kapcsolódik azokhoz, akik nincsenek fenn a közösségi oldalon, hiszen fiók hiányában el sem érhetik az eszközt.  A brit politikus is visszakérdezett:

„De ha nem vagy Facebook felhasználó, akkor hogyan akadályozod meg azt, hogy az adataidat továbbítsák? A Facebooknak vannak részletes profiljai azokról az emberekről, akik sosem regisztráltak az oldalra? Válaszoljon igennel vagy nemmel!

Biztonsági szempontból úgy gondoljuk, hogy fontos a közösségünkben résztvevő emberek védelme. Általánosságban gyűjtünk adatokat biztonsági célokból azokról is, akik nincsenek fenn a Facebookon, hogy elkerüljük az Ön által korábban már említett incidenseket

– válaszolta Zuckerberg arra hivatkozva, hogy rosszakarók a nyilvános profilokról is elszipkázhatnak adatokat, akár úgy, hogy ők nem regisztráltak. Ő maga pedig sosem hallotta még az „árnyprofil” azaz „shadow profile” kifejezést, azt a média kezdte el használni.

Global activists of  Avaaz, set up cardboard cutouts of Facebook chief Mark Zuckerberg, on which is written  "Fix Fakebook", in front of the European Union headquarters in Brussels, on May 22, 2018, as they call attention to what the groups says are hundreds of millions of fake accounts still spreading disinformation on Facebook.
Advocacy group Avaaz is calling attention to what the groups says are hundreds of millions of fake accounts still spreading disinformation on Facebook. Facebook chief will say sorry to the European Parliament on May 22, 2018, pledging that the social media giant has learned hard lessons from a massive breach of users' personal data. Facebook admitted that up to 87 million users may have had their data hijacked by British consultancy Cambridge Analytica, which worked for US President Donald Trump during his 2016 campaign. / AFP PHOTO / JOHN THYS
Forrás: AFP

„Tudja, hogy hány adatpontot gyűjt a Facebook egy átlagos nem-Facebook-felhasználóról?” – hangzott el egy újabb kérdés.

Uram, nincs a fejemben a pontos szám, de a csapatom utána nézhet

– válaszolta Zuckerberg.

ZUCKERBERG SAJNÁLJA

A vezér válaszaival nem voltak maradéktalanul elégedettek a képviselők, a liberális Guy Verhofstadt és Manfred Weber néppárti frakcióvezető is figyelmeztette Zuckerberget, hogy már számtalanszor kért bocsánatot az elmúlt évek során, de ez kevés. „Hat eldöntendő kérdést tettem fel, és egyetlen rendes választ sem kaptam” – tette hozzá Philippe Lamberts,  az Európai Zöld Párt politikusa.

A képviselők kitértek az álhírek és a szélsőséges tartalmak problémájára, és arra is javaslatot tettek, hogy a problémákkal megbirkózni nem tudó Facebooknak talán több cégre kéne oszlania az egészséges piaci verseny érdekében,mert egyetlen cégként túl nagy hatalom összpontosul a kezükben. Zuckerberg válasza szerint a Facebook alapból erősen kompetitív területen van jelen, hiszen az emberek rengetegféle kommunikációs eszköz közül választhatnak a mindennapos kapcsolattartásra.

Facebook CEO Mark Zuckerberg arrives at the European Parliament, prior to his audition on the data privacy scandal on May 22, 2018 at the European Union headquarters in Brussels.  / AFP PHOTO / JOHN THYS
Forrás: AFP

A fake news jelenséggel és a választásokba való beavatkozásokkal kapcsolatban Zuckerberg ugyanazok a sorokat ismételte, amit a kongresszusi meghallgatáson is. A cég alapítója elmondta, hogy 2016-ban túl lassan sikerült azonosítaniuk az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozási kísérleteket, a hagyományosabbnak tekinthető kiberfenyegetésekre fókuszáltak, például az adathalászatra. Így összegzett:

Nem voltunk tisztában a felelősségünkkel és ez hiba volt, sajnálom.

Hallhattuk továbbá a már korábban ismételt mondatokat: a felhasználók védelme az első, nem a profit, és az egyre fejlettebb, mesterséges intelligenciával támogatott algoritmusoknak köszönhetően a jövőben hatékonyabban tudnak majd fellépni az álhírek és kamuprofilok ellen.

Mint fogalmazott, az eddigi lépések mellett a Facebook kész további jelentős beruházásokat eszközölni a biztonság fokozása érdekében, a biztonsági szakembereik számát is megduplázzák, illetve az unióban is növelik alkalmazottaik számát.

Álhírek szerinte viszont mindig is lesznek, azok olyanok mint a spamek: csak harcolni lehet ellenük, de nem lehet őket teljesen kiirtani.

Hangsúlyozta, hogy a Cambridge Analytica botrány után közel 200 olyan appot töröltek, amik jogtalanul fértek hozzá felhasználói adatokhoz a 2016-os elnökválasztás során a felhasználók beleegyezése nélkül.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.