Tech

A nevünkben telefonálhat a Google robotja

Az idei I/O fejlesztői konferencia alkalmából sorra érkeznek a bejelentések a Google legújabb fejlesztéseiről, a magyar idő szerint kedd este kezdődő esemény talán legijesztőbb pillanatát már láthattuk is. Idén (nem oly meglepő mód) a mesterséges intelligencia a cég fő hívószava, nagy szerepet kapott a bejelentések során a Google saját virtuális asszisztense is.

Sundar Pichai, a cég vezérigazgatója egy telefonhívást játszott le a színpadon, amiben éppen azt lehetett hallani, hogy a Google Assistant hogyan foglal időpontot a felhasználó számára egy fodrász szalonba. A hangok ijesztően valósághűnek tűntek beszéd közben, nem lehetne megmondani, hogy egy robot beszél – nem csoda, hogy a vonal másik végén lévő emberi lénynek sem volt gyanús a dolog.

Pichai kikötötte, hogy egy valós idejű hívásról volt szó, nem előre felvett, a színpadra szánt demóról. A gépagy olyan apró trükköket is bevetett, ami tényleg az emberekre jellemző, például hümmögött, gondolkodásra utaló hangokat adott ki, és a Google-vezér elmondása szerint a beszélgetés váratlan, irreleváns fordulatokra is képes reagálni.

A legelképesztőbb, hogy az Assistant képes megérteni a társalgások apró nüanszait. Már több éve dolgozunk ezen a technológián, amit Google Duplexnek nevezünk.”

– jelentette be Pichai a fejlesztést.

Ugyan a Duplex már mostani állapotában egy következő szintű AI-fejlesztésnek tűnik, a vezér szerint még javában finomítják és ennél is fejlettebb lesz az idők során. Nyáron elindul egy tesztelési időszak is, amiben a felhasználók is részt vehetnek, és próbálgathatják, milyen lehet kiadni a feladatot egy robotnak, hogy foglaljon asztalt étterembe, kérjen időpontot a fodrászhoz, orvoshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik