Tech

Mindenki ebbe egyezett bele elolvasás nélkül

Mindenre van egy ma már egy app, mondják az okosok. Egészen pontosan az androidosok 2,8 millió, míg az iPhone-osok 2,2 millió alkalmazást találnak a digitális áruházak kínálatában, ezek nagy része ingyenes. Letölteni könnyű őket, a használatukhoz és telepítésükhöz csak el kell fogadnunk a felhasználási feltételeket, amiket természetesen nem olvasunk át, hiszen legörgetve rémisztően hosszú litánián kéne átrágnunk magunkat.

De még mennyire hosszún. Balról jobbra a színes csíkokon az alábbi appok szabályzatait olvashatjuk kinyomtatva: WhatsApp (zöld), Google (szürke), Tinder (pink), Twitter (világoskék), Facebook (középkék), Snapchat (sárga), Instagram (sötétrózsaszín).

DIMA YAROVINSKY ÉS MUNKÁJA. Forrás: Dima Yarovinsky @ Twitter

A látványos munkát Dima Yarovinsky designer készítette, és a Bezalel Művészeti és Dizájn Akadémián lehetett megtekinteni egy kiállítás keretén belül.

A tervezőgrafikus hagyományos A4-es lapokra nyomtatta ki a különféle szolgáltatások felhasználási szabályait, majd fűzte azokat egymás után, ezzel szemléltetve, hogy mennyire abszurd elvárás lenne mindezeket a szabályokat végigfutni.

A fő célom az volt, hogy megmutassam, milyen kicsik és tehetetlenek vagyunk a hatalmas vállalatok ellen.”

Ezeknek az appoknak jelentős része azért ott van a felhasználók mobilján, de ti elolvastátok mindegyiket végig? Fogadunk, hogy nem. Mi sem, pedig a személyes adataink felhasználásáról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik