Tech

Ez a nagy igazság az olcsó csodakütyüről, ami ingyen ígér több száz tévécsatornát

Olvasónktól kaptunk egy levelet, miszerint a Facebookon keresztül terjed egy olyan pár ezer forintos eszköz híre, amivel bárki ingyen nézhet több száz tévécsatornát, nem kell kábeltévéért fizetnie (és persze mindez teljesen legális), és hogy ezzel sok embert átvertek. Persze érdemes alaposabban utánanézni a dolgoknak, ha ilyet lát az ember, főleg ha egy gyanús honlapon keresztül reklámozzák azt a forradalmi kütyüt.

Valójában már az eszköz honlapjának leírása is gyanúra ad okot, mivel elgépelések, túlzások sokaságából áll, konkrétumokat pedig nem kapunk. Csak arról olvashatunk, hogy világszinten több mint 1,5 millió darabot adtak el az eszközből, amit egy NASA mérnök fejlesztett katonai technológiával, egyébként egy amerikai startup forradalmi nagy terve.

Forrás: 24.hu

Az oldalra érkező, sokszor egzotikus nevű Facebook-felhasználóktól érkező kommentekre pedig rákattintani nem tudunk, csak azt látjuk, hogy nagyon örülnek a cuccnak.

AZ AMCSI TINIK BENYALTÁK

A weboldalon található idegen nyelvű link vizeire evezve már kiderül, hogy TVFix Antenna az eszköz neve (nálunk TVFox néven emlegetik), és némi guglizás után nyilvánvalóvá válik, hogy egy sima beltéri szobaantennáról van szó, amivel a szabadon fogható digitális adásokat lehet fogni.

A különbség, hogy míg az Egyesült Államokban tényleg több száz ilyen elérhető csatorna van, hazánkban csak elvétve van belőle egy tucatnyi, így közel sem azt kapja az ember, amit várt. Olvasónk tévészerelő édesapjához is több ilyen eszközt visznek vásárlók azzal a kéréssel, hogy állítsa be az eszközt, mert az nem működik.

A jelenség nem új, csak láthatóan most kezdett el begyűrűzni magyar nyelvterületre ez a hatásvadász módszer, ami egyébként az USA-ban indult útjára. Tavaly több cikket is lehetett olvasni külföldi oldalakon (többek közt a The Wall Street Journalon is) arról, hogy a millenáris korosztály felfedezett magának egy csodálatos technológiát, az “antennát”, és azóta ingyen néznek csomó csatornát.

A nyuszifül alakú antennák valóban nem lehetnek túl ismerősek a mai 20-30-as korosztálynak, hiszen ők már a kábeltévé korában nőttek fel, aztán persze jött az internet. Az idősebb korosztály pedig azért lehet veszélyeztetett, mert ők nehezebben tudják elkülöníteni a netes átveréseket a valós tényektől. Lényegében azoknak adták el az olcsó antennákat, akik nem tudtak arról, hogy a kábeltévé előtt is volt élet, csak éppen egy gondos marketinget raktak köré.

(Kiemelt kép: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik