Tech

Az Apple-nek külön robotja van az iPhone-ok szétzúzására

Nyakunkon a Föld napja (április 22.), és ennek apropóján az Apple bemutatta a Daisy névre keresztelt robotját, aminek egyetlen feladata, hogy darabokra szedje a céghez visszajuttatott használt vagy tönkrement iPhone telefonokat. Daisy egyébként a Liam nevű hasonló szerkezet utódja, akit még 2016-ban mutatott be az almás cég, és az új robot részben az elődje alkatrészeiből lett megépítve.

A méretes gépezet persze nem szórakozásból bontja szét a telefonokat, a fő cél az újrahasznosítás, hogy a készülékekből olyan nyersanyagokat nyerjen ki, amik ismét használhatók legyenek a gyártás során. Daisy összesen kilenc típus szakszerű szétzúzására képes, óránként kétszáz darab készüléket tud felaprítani, és az sem okoz gondot neki, hogy ügyesen szétszortírozza a különböző alkatrészeket.

Az Apple bejelentette továbbá a GiveBack programját, aminek keretében az iPhone felhasználók a boltokban és online is leadhatják a megunt/tönkrement készülékeiket (ajándékkártyákért cserébe). Sőt a cupertinói vállalat azt is vállalta, hogy minden egyes április 30-ig beérkező, újrahasznosítható készülék után adománnyal támogatják a Conservation International nevű nonprofit szervezetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik