Tech

Ettől az optikai illúziótól tuti, leteszi a haját

Csodás optikai illúzióra bukkantunk a Huffington Poston, amit muszáj megosztanunk mindenkivel, hiszen egészen lenyűgöző, hogy az agyunk milyen játékokat képes űzni velünk. Az alábbi kép csak elmosódott színes pacák halmazának tűnik, de ha elkezdünk a képre koncentrálni, akkor pár másodperc után a pamacsok eltűnnek, és a kép kifehéredik. Nem hiszi? Csak szuggeráljon egy pontot folyamatosan!

Forrás: Reddit

A színeket száműző illúziónak természetesen neve is van, Troxler effektnek hívják, és újdonságnak semmiképp nem nevezhető, hiszen egy svájci orvos/filozófus már 1804-ben felfigyelt rá, és a jelenséget utána nevezték el. A jó doktor kétszáz évvel ezelőtt úgy írta le felfedezését, hogy „amennyiben mereven koncentrálunk valamilyen elemre a vizuális térben, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a fix pontot körülvevő mozdulatlan elemek elmosódnak vagy akár el is tűnnek”.

Konkrétan arról van szó, hogy az elménk szépen kitisztít minden színt a képen, lényegében felcseréli őket fehérre.

A szobában vagy az irodában egyetlen pontra koncentrálva ez ugyan nem feltétlenül fog működik, de az eredetileg a Redditre posztolt képet eleve úgy alkották meg, hogy mindenképpen megtörténjen a „varázslat”, és egész különleges élmény megtapasztalni, ahogy az agyunk szépen kihipózza a színeket.

Illusztráció forrása: ThinkStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik