Tech

Ezt az eszközt mindenkinek használnia kéne, aki facebookozik

A Facebook az adatkezelési botrány után újragondolta az adatvédelmi beállítások menüjét, hogy a felhasználóknak átláthatóbb legyen, milyen információikhoz férnek hozzá. Ugyan több módszer is van arra, hogy szorosabbra húzzuk a gyeplőt a személyes adataink felett, most egy meglehetősen hasznos segítséggel is szolgál a Firefox böngészőt fejlesztő Mozilla: olyan böngészőbe épülő kiegészítőt adtak ki, ami megakadályozza azt, hogy bizonyos infókat beszipkázzon rólunk a közösségi oldal.

A Facebook Container nevű kiegészítőn valójában már jó ideje dolgoznak, a Cambridge Analyticával kapcsolatos ügy pedig jó apropót szolgáltatott a közzétételére.

„A Facebooknak renget trackere (követője) van a különféle weboldalakon. Ezek észrevétlenül követik, merre böngészünk és nem lehet tudni, mikor osztják azt meg.” – magyarázza a Mozilla blogposztjában.

A Facebook Container elkülöníti a facebookos identitásunkat a többi webes aktivitástól. Telepítése után továbbra is normálisan használhatod a Facebookot. A különbség, hogy a Facebook számára nehezebb lesz felhasználni a webes aktivitásod arra, hogy célzottan hirdessen, vagy juttathasson el hozzád üzenetet.”

A fejlesztők hozzáteszik, hogy a Cambridge Analytica incidense során felhasznált adattípusokat ugyan az ő kiegészítőjük se tudta volna megvédeni, ám mégis hasznos eszköz, ha tudatosabban szeretnénk korlátozni azt, hogy mi kerül rólunk Zuckerbergék szervereire.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik