Tech

Ebből nagy balhé lesz: a BlackBerry beperelte a Facebookot

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 03. 07. 15:24

Korábban a témában:

Az egykor mobilokat gyártó BlackBerry Limited beperelte a Facebookot, amiért állításuk szerint a közösségi óriás megsértette több olyan szabadalmukat is, amiket a BlackBerry Messenger apphoz védtek le. Panaszuk szerint a BlackBerry már 30 éve innovátornak számítanak a mobilkommunikációban, a Facebook pedig olyan megoldásokat épített bele a Messengerbe, a WhatsAppba, és az Instagramba, amik az ő termékeiket is sikerre vitték.

Egészen pontosan az alábbi, javarészt kezelőfelülettel és biztonsággal kapcsolatos funkciókat kifogásolták, amik meglehetősen általánosak: felhasználók fotón való megjelölését, a mobiljáték és a csevegés kombinálását, titkosítási eljárások felhasználását, új üzenetek számának jelzése értesítésben, csevegés elnémítása, üzenetek küldési idejének jelölése.

A Blackberry közleménye meglehetősen finom volt. „A kiberbiztonság és a beágyazott szoftverek terén vezetőnek számító cégként az az álláspontunk, hogy a Facebook, az Instagram és a WhatsApp remek partnereink lehettek volna a biztonságos és összekapcsolt jövő felé vezető úton. Továbbra is nyitva áll előttük az ajtó.” – írta a cég.

A Facebook válasza kevésbé volt diplomatikus, Paul Grewal, a cég jogásza egy tweetben reagált nyilvánosan.

A BlackBerry ügye szomorúan tükrözi a csevegőpiac jelenlegi állapotát. Miután felhagytak az innovációra való törekvéseikkel, most mások innovációira tartanak igényt. Harcolni fogunk.”

Mivel az ügy rengeteg kezelőfelületet és biztonsági szabadalmat érint, és mindegyik cég oldalán rendkívül erős jogi szakemberek állnak, vélhetően egy elég kemény harc fog kibontakozni a két óriás közt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.