Tech

Bőrön viselhető kijelzőt fejlesztettek a japánok

Japán kutatók olyan ultravékony, elasztikus LED kijelzőpanelt fejlesztettek, ami könnyen simul az emberi bőrre, és kényelmesen viselhető. A Tokiói Egyetem és a Dai Nippon Printing (DNP) cég egy éves tudományos konferencián mutatta be találmányát.

A kijelző gyakorlatilag egy milliméteres vékony gumiréteg, amin 400 mikroLED-et helyeztek el, nyújtani és csavarni lehet anélkül, hogy megtörne az áramkör. Egy hétig viselhető bőrfelületen úgy, hogy nem okoz irritációt.

Méri a testhőt, a vérnyomást és az izmok elektromos aktivitását, emellett elektrokardiogramokat is rögzít. A vezeték nélküli kommunikációt is támogatja, így a gyűjtött adatok megoszthatók okostelefonnal, felhőn keresztül is, így hasznos egészségügyi információkat tud szállítani akár orvos és páciens közt.

A panel képes megjeleníteni emojikat, üzeneteket. Például viselője emlékeztetőt kaphat arról, hogy vegye be gyógyszerét, de mindennapi kapcsolattartásra is alkalmas.

Forrás: AFP

„Tegyen kijelzőt a bőrére, és úgy fogja érezni, mintha a teste része volna. Amikor az üzenetek megérkeznek, érzelmileg közelebb fogja érezni a küldőt. Például egy nagyapa, aki üzenetet kap az unokájától, érezni fogja a melegséget is” – fejtették ki a kutatók a bemutatón.

A DNP reményei szerint az első modellt három éven belül piacra dobhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik