Tech

Egyszerre retro és modern a legújabb bulikamera

Mindegy mennyire fejlett a technika, az embert még mindig lenyűgözi, ha az exponálást követően szinte azonnal kézbe veheti a pár pillanattal korábban lőtt képet. Éppen ezért sikeresek a klasszikus Polaroid nyomában járó Instax kamerák, és éppen ezért gondolhatta úgy az LG, hogy ők is készítenek egy olyan fényképezőgépet, ami azonnal kinyomtatja az elkattintott képet.

A Pocket Photo Snap névre keresztelt termékkel a dél-koreai gyártó LG Innofest 2018 bemutatóján találkoztunk Cannes-ban, és a híres filmfesztiválnak is otthont adó fesztiválpalota egyik termében kiállított pasztell rózsaszín és kék színű kamera azonnal magára vonta a figyelmünket.

A SZÍNEK ARRÓL ÁRULKODNAK, HOGY ELSŐSORBAN A GYENGÉBBIK NEM A CÉLCSOPORT – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

A lekerekített formájú kütyü a méretei (152 x 108 x 36 mm) miatt elsőre egy olyan fényképezőgép benyomását kelti, amit a víz alá visz az ember, de erről szó sincs: az átlagosnál nagyobb kiterjedés annak köszönhető, hogy a PC389 kódnéven futó termék egyszerre digitális kamera és nyomtató.

KETTŐ AZ EGYBEN

Mindez persze nem akkora újdonság, hiszen a Fujifilm által forgalomba hozott Instax kamerák ezt már évek óta tudják, ráadásul az LG is jó ideje gyárt miniatűr nyomtatókat a Pocket Photo márkanév alatt, így nem olyan hatalmas meglepetés, hogy ők is előálltak a két megoldást ötvöző termékkel.

Egy apró csavar viszont így is akad a dologban: amíg a konkurencia gépei csupán arra képesek, hogy az eredeti Polaroid mintájára azonnal elkészítsék a frissen elkattintott fotót, addig a Pocket Photo Snap tudja ezt a mára klasszikusnak tekinthető megoldást, bónuszként pedig tartozik hozzá egy alkalmazás, amivel lényegében bármilyen kép szerkeszthető, feliratozható, díszíthető, majd kinyomtatható.

A POCKET PHOTO SNAP AKÁR SIMA NYOMTATÓKÉNT IS HASZNÁLHATÓ, BÁRMILYEN KÉPHEZ – Forrás: LG

Az LG új készüléke igazi multifunkciós kütyü, ami egyrészt megajándékozza a felhasználót a digitális gépek előtti világ retro romantikájával (nincs kijelző, a keresőben állítjuk be mi legyen a fotón, kattintás után azonnal jön a kép), másrészt adott a modern technika biztosította lehetőség, hogy a telefonunkkal tökéletesen beállított és utómunkázott képeket nyomtassuk ki bárhol és bármikor.

BULIKAMERA

Bár a mérete jóval nagyobb, mint egy hagyományos kompakt gépé, a Pocket Photo Snap így könnyen elfér egy kézitáskában, a súlya is mindössze 350 gramm. A régi időket idéző fotózásnak köszönhetően jópofa kelléke lehet bármilyen bulinak, ugyanakkor azzal érdemes tisztában lenni, hogy ez a gép direkt

alkalmatlan arra, hogy igazán profi fotók készülhessenek vele.

A Snap kezelése pofonegyszerű, hagyományos beállításokra egyáltalán nincs lehetőség, a szenzor másfél és három méteren belül működik jól, a vaku is akkor villan, ha a kamera épp jónak látja, és akár csak húsz éve, az elkattintott fotó „egy kocka filmünkbe kerül”, ami sokkal véletlenszerűbb és természetesebb fotókat eredményez, mint az okostelefonokkal tizedik próbálkozásra megfelelőnek talált beállított képek.

Forrás: Birkás Péter / 24.hu

A Snapben található szenzor 5 megapixeles, és 310 dpi-s (713 x 1085 pixeles) képeket nyomtat a speciális, 63 x 94 mm-es fotópapírra, ami matrica is egyben. Ha jónak találjuk az elkapott pillanatot, akkor a Reprint gombbal bármennyit készíthetünk a fotóból, majd osztogathatjuk a rokonoknak és barátoknak, sőt a nyomtatás előtt választhatunk a színes és fekete-fehér verzió között.

Festéket nincs szükség, hiszen a mininyomtatókhoz hasonlóan a Snap is Zero Ink megoldást használja: a lényeg a speciális fotópapír, amin egy polimer védőréteg alatt megtalálható a képalkotáshoz nélkülözhetetlen négy alapszín, a ZINK technológiája pedig ezeket aktiválja a fotó létrehozásakor.

A nyomtatás ráadásul kifejezetten mókás: a színek külön kerülnek a papírra, így a kép négyszer bukkan fel, mire megkapjuk a végső fotót.

A fotópapírt a gép hátulján felnyitható tárolóba kell helyezni, és a mindössze 950 milliamperes akkumulátor – a gyártó ígérete szerint – 25 nyomtatást bír maximumra töltve, szóval, ha tényleg buliba készülünk a géppel, akkor nem árt bepakolni mellé egy USB-C kábelt a töltéshez, illetve érdemes készülni elegendő fotópapírral, amiből egy 30-as csomag nagyjából 6000 forintba kerül.

MAJD EGYSZER…

A Pocket Photo Snap kifejezetten jópofa kütyü, a forma- és színvilágot látva pedig elég világos, hogy az LG elsősorban a lányokat célozza vele, ugyanakkor még van egy apró kis bökkenő. Bár a gyártó Cannes-i rendezvényén adott volt a lehetőség, hogy kipróbáljuk a kamerát, maga a kütyü még annyira új, hogy az árát sem tudni, ráadásul egyelőre csak az Ázsiában lesz kapható – azon viszont meglepődnénk, ha a közeljövőben nem jutna el az amerikai, vagy a számunkra sokkal fontosabb európai piacra is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik