Tech hardverteszt

Zsebre vágható kütyüvel nyomtattuk ki az emlékeinket

Alig nagyobb egy okostelefonnál, nem igényel kábelt, elfér a zsebünkben, nem kell hozzá festék, és a segítségével bárhol és bármikor kinyomtathatjuk a kedvenc képeinket. Kipróbáltuk a miniatűr nyomtatót, a HP Sprocketet, ami jópofa, és a méreteit illetően izgalmas kis kütyü, de egy átlagfelhasználónak maximum egy csomag fénykép kinyomtatásáig lehet érdekes.

2 cm magas, 7,4 cm széles, közel 11,6 cm mély, mindössze 17 gramm, tényleg elfér egy zsebben, és 313 DPI felbontású, azaz elfogadható minőségű, 5×7,6 centiméteres képek alkothatók vele. Ez a Sprocket, a HP miniatűr nyomtatója, ami Bluetooth-on keresztül kapcsolódik az okostelefonunkhoz, és a segítségével

az összes képünk bárhol azonnal kinyomtatható.

Az apró kütyü mindössze egyetlen USB-s töltőkábellel és némi fotópapírral érkezik, a szappantartóra emlékeztető burkolaton pedig egyetlen gombot találhatunk, amivel a készülék bekapcsolható. Ezt követően a szerkezet könnyedén párosítható a telefonunkkal, és a dedikált Sprocket alkalmazást letöltve máris nekiállhatunk a fotón megörökített emlékeink kinyomtatásának.

FESTÉK NÉLKÜL, PÁR PILLANAT ALATT

A nyomtató festéket nem igényel, a Sprocket a polaroid képeknél is bevált Zero Ink megoldást használja: a lényeg a speciális fotópapír, amin egy polimer védőréteg alatt megtalálható a képalkotáshoz nélkülözhetetlen négy alapszín, a ZINK technológiája pedig ezeket aktiválja a fotó létrehozásakor.

Forrás: Bielik István / 24.hu

A kis doboz teteje egyetlen laza mozdulattal eltávolítható, a fotópapírt csak be kell helyezni a gép „hasába”, visszazárni a fedelet, majd kezdhetjük is a tesztelést. A Sprocket alkalmazás ugyanakkor nemcsak arra képes, hogy a meglévő képeinket (akár a Facebookról, az Instagramról vagy a Google-ről is) beolvassa és előkészítse nyomtatásra, de a betöltött fotókat akár szerkeszthetjük is.

Az applikáció használata nem atomfizika,

minden elég egyértelmű, és ha korábban még sosem szöszmötöltünk telefonos képszerkesztő alkalmazással, akkor is gyorsan kiismerhető. Javíthatunk a kép minőségén, játszhatunk a fényerővel, a kontraszttal, vannak különböző filterek, használhatunk kereteket és mindenféle díszítéseket, matricákat, rajzolhatunk, írhatunk a fotókra, továbbá vághatjuk, tükrözhetjük és forgathatjuk őket.

Forrás: 24.hu

A végeredmény kinyomtatásához egyetlen gombot kell megnyomni, a Sprocket halkan felzúg, és nagyjából 10-15 másodperc alatt előállítja a kívánt képet. Egyetlen feltöltéssel nagyjából harminc fotót tudunk kinyomtatni, az USB-s töltőt bedugva ilyen limit természetesen nincs, és az akkumulátort is nagyjából harminc perc alatt vissza lehet tölteni maximumra.

HA NEM A MÉRET A LÉNYEG

A kapott végeredmény alapvetően tetszetős, persze koránt sem profi minőség, de a Sprocket szépen visszaadja a színeket, a részletek sem vesznek el a miniatűr fotókon, bónuszként pedig a kapott képek egyben matricák is, így azonnal felragaszthatjuk őket valahová, akár a telefonunkra, a laptopunkra, a falra, egy naplóba vagy egy ajándék csomagolására.

Forrás: Bielik István / 24.hu

Az egyetlen komoly bökkenő (amellett, hogy a Sprocket alkalmazás hajlamos összeomlani, és a készülék olykor elveszti a Bluetooth-kapcsolatot), hogy a képek nagyon kicsik. Az 5×7,6 cm-es méret pont az, amit egy pénztárcába be lehet csúsztatni, de ezek nem olyan fotók, amiket keretbe rakunk, vagy mutogatunk valakinek, hogy nézze meg a nyaralási emlékeinket. Mármint mutogatni lehet, de leginkább azt, hogy „nézd, hol tart már a technológia, ezt egy akkor kütyüvel csináltam, mint a telefonod”.

A HP Sprocket jópofa eszköz, könnyen használható, az esetek 90%-ban gond nélkül végzi a dolgát, és a képek is elfogadható minőségűek,

de egy átlagfelhasználónak egy ilyen masinára aligha van szüksége, hiszen a mindennapok során gyakorlati haszna nem sok van. Az első tíz kép megalkotása és kinyomtatása persze jó móka, tényleg rácsodálkozunk, hogy hová fejlődött a kütyüipar, de ezt követően nem sűrűn fogjuk érezni a késztetést, hogy újra és újra apró fotómatricákat készítsünk magunknak.

Forrás: Bielik István / 24.hu

Ennek persze nemcsak az az oka, hogy kicsik a képek (a Sprocketből létezik nagyobb verzió, a Plus, ami 30%-kal nagyobb képeket nyomtat), de manapság, a Facebook, az Instagram, az okostelefonok és a tabletek világában egyébként is egyre ritkábban nyomtatjuk ki a képeinket.

KREATÍVAK ELŐNYBEN

Ez persze koránt sem jelenti azt, hogy nincs célcsoportja egy ilyen eszköznek, csak éppen nem az átlag felhasználók között kell keresni őket. Az például simán elképzelhető, hogy a kreatívabb, naplót író, bullet journalt vezető, folyamatosan alkotni vágyó emberek olyan kiegészítőt köszönthetnek a Sprocket képében, ami nemcsak egy hétig érdekes, hanem rendszeres része lehet a kreatív folyamatoknak, és az emlékek – apró méretben történő – megörökítésének.

Ha valaki ebbe a csoportba tartozik, annak érdemes tudni, hogy a HP Sprocket önmagában nagyjából 43 000 forintba kerül (tíz fotópapírral),

és 20-as, illetve 50-es kiszerelésben kapható mellé további muníció. Előbbi 4500 Ft, míg az utóbbi 12550, ami az 50-es pakk esetén 250 forintot jelent képenként – ami alapvetően nem is olyan rossz ár a személyre szabott, teljesen egyedi képekért, pláne úgy, hogy bárhol és bármikor előállíthatjuk őket.

Galéria
Forrás: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik