Tech

60 éves a világ legjobb játéka

Január 28-án lett 60 éves az egyszerű ötlet, hogy egy műanyag kocka belsejébe rögzítő csöveket tegyenek, ezzel megalkotva a világ egyik legizgalmasabb és legmeghatározóbb játékát, a LEGO kockát. A LEGO ugyan már 1949-ben elkezdett műanyag kockákat gyártani, de csak kilenc évvel később,

1958-ban született meg az általunk ma ismert LEGO kocka.

A vállalat több éves kísérletezéssel jutott el az ikonikus dizájnhoz, amin azóta sem változtattak. Az egyedülálló forma, és hat évtizednyi minőségre és biztonságra törekvés gondoskodik arról, hogy a 60 év különbséggel készült kockák is összeilleszthetők legyenek egymással.

A cég alapítója, Ole Kirk Kristiansen 1949-es első építőjátéka „Automatikusan Rögzülő Kockák” névre hallgatott, de négy évvel később a nevet megváltoztatták, így született meg a LEGO Mursten (a LEGO kocka dán megfelelője), és öt színben lehetett kapni: fehér, piros, sárga, kék és zöld.

A kockák üregesek voltak, így illeszkedési erejük is korlátozott volt.

A gyerekek tudtak belőlük építeni dolgokat, de azok darabokra hullottak, ha megmozdították őket vagy az építmény megbillent. Míg a gyerekek a csövecskék nélküli kockákkal játszottak, a LEGO-nál egyre nagyobb erőkkel keresték az összetartó erő javításának kulcsát – egészen 1958-ig, amikor tökéletesítették a jelenlegi LEGO kocka formát.

A KÉP KATTINTÁSR MEGNŐ! - Forrás: LEGO
A KÉP KATTINTÁSRA MEGNŐ!Forrás: LEGO

„A LEGO játékélmény mozgatórugója a képzelet és a kíváncsiság, a lelke pedig maga a LEGO kocka: összerakni a kockákat, majd szétszedni őket újra meg újra úgy, hogy annak csak a képzelet szabhat határt. Ez segíti a fiatal elméket abban, hogy nyitottak maradjanak, folyamatosan kutassanak és fejlesszék az olyan 21. századi készségeket, mint amilyen a kreativitás, az együttműködés és a problémamegoldás” – mondta Julia Goldin, a LEGO Csoport marketingvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik