Tech

Gigabüntetést kapott a Qualcomm, amiért lefizette az Apple-t

997 millió eurónyi (kb. 309.262.000.000 forint) büntetést szabott ki az Európai Unió a Qualcommra, miután kiderült, hogy a chipgyártó megvesztegette az Apple-t annak érdekében, hogy kizárólag az ő hardvereiket használják fel okostelefonjaikban, táblagépeikben. Az Európai Bizottság szerint a chipgyártó több milliárd dollárt fizetett ki a cupertinóiaknak, amivel korlátozták a versenyt, ez pedig sérti az uniós antitröszt törvényeket.

Ez azt jelenti, hogy egyetlen konkurens sem tudta hatékonyan felvenni a versenyt a Qualcommal a piacon, bármennyire jó termékeket is készítettek.”

– fejtette ki Magrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa.

A chipgyártó 2011-ben állapodott meg az almás céggel abban, hogy jelentős összeget fizetnek azért, hogy csak és kizárólag Qualcomm modemchipeket használjanak iPhone és iPad termékekben, majd ezt az egyezséget hosszabbították meg 2013-ban 2016-ig. 2016 után az Apple már Intel chipeket is elkezdett használni.

A Qualcomm és az Apple egyébként jó ideje marakodik egymással, a chipgyártó állítása szerint az Apple sosem tudta volna felépíteni nélkülük az iPhone-birodalmat, és az Apple illegálisan használja az általuk szabadalmaztatott technológiákat.

2017 a két cég közti vitáktól volt hangos, főleg annak kapcsán, hogy januárban az Apple nekiment partnerének, és egymilliárd dolláros pert indított azzal a váddal, hogy a Qualcomm jogtalanul magas jogdíjakat szedett tőlük éveken keresztül, és hogy a chipgyártó visszaélt monopolhelyzetével az elmúlt évek során.

A Qualcomm szerint sehol sem lenne nélkülük az Apple
Folytatódik az Apple és a chipgyártó közti marakodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik