Tech

Rémálmainkból mászott elő ez a földön kúszó robotbaba

A Purdue Egyetem  tudósainak kreálmánya mintha a legsötétebb álmainkból mászott volna elő, de minimum a Pokol bugyraiból. Az alumíniummal borított robotbébi bár nagyon abszurd, valójában csak az emberiség hasznára kíván lenni. Az Environmental Science and Technologyban megjelent tanulmány szerint a szakemberek a groteszk szerkezet segítségével tanulmányozzák azt, hogy mennyi baktériumot képesek a gyerekek a szervezetükbe juttatni, miközben a földön kúszva-mászva közlekednek.

Ahogy a kutatók is írják, a felnőttek esetében a légzőrendszer a levegőben lévő biológiai részecskék jelentős részét megtisztítja, de a nagyon fiatal babáknál, akik gyakran a szájukon keresztül veszik a levegőt, a bacik jelentős része jut be az alsó légutak mélyebb részeibe, így a légcsőbe és a tüdőbe. Ehhez annak is köze van, hogy a veszélyes részecskék koncentrációja hússzor magasabb a padlóhoz közel.

Az emberi bébik az egyetlen olyan emlősök, amelyek nem képesek lábra állni születésük után, és hónapokba telik, mire megteszik első lépéseiket. Addig csak csúszva, kúszva közlekednek a földön – néhány kutató szerint épp ezért találta fel az ember a fából készült padlót is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik