Tech

Szívmelengető, ahogy a robotkacsa mosolyt csal a rákos gyerekek arcára

A CES-en bemutatott egyik legmegkapóbb kütyü egy robotkacsa, ami a legszkeptikusabbakat is rádöbbenti arra, hogy nem olyan rossz dolog a technológia. A sok járkáló, táncoló, harcoló, pörgő-forgó szerkezet mellett a térdig sem érő, kedves robotállatka célja nem a munkánk elvétele, vagy a puszta cukiskodás, hanem a rákos gyerekek segítése olyan módon, hogy elviselhetőbbé teszi mindennapjaikat.

A részben játékként, részben egészségügyi robotként funkcionáló My Special Aflac Duck nevű robotot az Aflac gyártó a Sproutel kutatóival együtt fejlesztette ki, akik egy éven át vizsgálták a rákkal küzdő gyerekek és családtagjaik életét.

A kacsában érzékelők sokaságát rejtették el, amiknek köszönhetően reagál az érintésre, illetve különféle módokon viselkedik – például ha megcsikizik az oldalát, boldogan felhápog. A tesztek szerint rendkívül természetes hatást kelt kézben fogva, tud táncolni, kacsaszerű mozdulatokat tenni, ráadásul még a légzést és a szívdobogást is imitálja.

A gyerekek gondoskodhatnak róla, etethetik, fürdethetik, és olyan rutint alakíthatnak ki neki, ami saját napjaikat is jellemzi. Sőt, a kacsa is kaphat „kemoterápiát”, így a gyerekek könnyebben feldolgozhatják a kezeléseikkel járó stresszt.

A puha szárnyas mellkasára különféle RFID-vel felszerelt emoji kártyákat helyezhetnek, ezzel fejezhetik ki saját érzelmeiket is. Ha a szomorút választják, a kacsa szomorúan hápog és lehajtja fejét, a vidámságot kifejező kártyával pedig táncra perdül.

A My Special Aflac Duck egyelőre tesztelés alatt áll, de még idén kiadhatják, körülbelül 200 dolláros (kb. 52 ezer forint) áron. A cég viszont rengeteg darabot tervez adományozni belőle, így sok gyerek ingyen kaphatja majd meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik