Tech téli olimpia 2018

Robot adta át az Olimpiai lángot, de előtte átvágott egy falat

A robotok megállíthatatlanul válnak a mindennapok részévé: nemrég a Boston Dynamics ijesztő mutatványokra képes gépét mutattuk be, nem sokkal később pedig arról írtunk, hogy az oroszok olyan emberszabású masinát küldenének az űrbe, ami már fegyverforgatásra is képes.

Mostani hírünk alanya szintén nem hétköznapi példány, és nem csak azért, mert az alkotói rábízták, hogy egy darabig vihesse a 2018-as Téli Olimpiai játékok megnyitásához szükséges lángot.

A Hubo névre keresztelt robot a Koreai Fejlett Tudomány és Technológia Intézet egyik professzorának, Oh Jun-Hónak a fejlesztése, és a gép pont a „gazdájának” adta át az Olimpiai lángot egy rövid szakasz megtétele után, ám előtte végrehajtott egy különleges mutatványt is: konkrétan átvágott egy téglafalat és az így keletkezett lyukon keresztül passzolta le a lángoló botot.

Mindez természetesen része volt a 2018-as Téli Olimpiai Játékokat megelőző 101 napos lánghordozásnak, és ezek után már meg sem lepődünk, ha tíz év múlva a robotok már nemcsak a láng átadásában, de magán az Olimpián is fontos szerepet kapnának – akár sportolóként is!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik