Tech

A motorozó robot nem tudta lenyomni Valentino Rossit

Arra ugyan van némi esély, hogy a robotok a közeljövőben rengeteg ember munkáját fogják kiváltani, ugyanakkor attól egyelőre nem kell félni, hogy a motorsportban elorozzák a dicsőséget az aszfaltbetyár pilótáktól. Legalábbis erre utal az az érdekes „kísérlet”, aminek keretében a Yamaha és a robotikával foglalkozó SRI vállalat egy olyan gépet fejlesztett, amitől azt várták, hogy képes legyen a világ legjobb motorversenyzőjeként számon tartott Valentino Rossi rekordjának megdöntésére.

Forrás: Yamaha

A két cég nem kevesebb, mint három éven át dolgozott azon, hogy előálljanak azzal a motorozó robottal, ami képes megdönteni Rossi pályarekordjait, de amikor nemrégiben valódi megmérettetésre került sor, a Motobot névre keresztelt áramvonalas gép teljesítménye messze elmaradt az emberi versenytársáétól.

Motobot hiába rendelkezik hat karral, amivel kormányozni tud, illetve kezelni a féket, a gázt, a kuplungot és a váltókat, arra képtelen volt, hogy leutánozza azokat a finom mozgásokat, amikkel Rossi úgy irányítja a motorkerékpárját, hogy a lehető legjobb teljesítményt sajtolja ki belőle a lehető legjobb pillanatokban.

Rossi hiába hajtott egy módosítások nélküli Yamahát, és a robot hiába kap adatokat valós időben a saját gépétől, mindez nem segített neki abban, hogy le tudja győzni a megérzésekkel és egyedi vezetési stílussal dolgozó pilótát. Pedig Motobotot még az is segítette, hogy

a karbonötvözetből készült vázának hála sokkal kisebb súllyal szállt versenybe, mint profi versenytársa.

Ez elméletileg jobb teljesítményt biztosított volna a számára, ám a pályán így is Rossi győzedelmeskedett, ezzel bizonyítva, hogy messze még az idő, mikor a robotok mindenben jobbak lesznek az embereknél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik