Tech

Hillary Clinton: Amerika egyáltalán nincs felkészülve a gépagyra

Hillary Clinton arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok egyáltalán nincs felkészülve a mesterséges intelligencia megjelenésével bekövetkező gazdasági és társadalmi változásokra.

Mint a volt amerikai külügyminiszter az új könyvét népszerűsítő interjúban elmondta: a világ fejvesztve rohan a gépagyak új korszakába, ami “hatással lesz arra, hogyan élünk, hogyan gondolkodunk, és hogyan viszonyulunk egymáshoz.”

Több olyan koponya is mint Bill Gates, Elon Musk, Stephen Hawking, akik rendkívül okos emberek, megkongatták a vészharangot, mégse halljuk meg. Márpedig éppen arra nem figyelünk, hogy a mesterséges intelligencia nem a barátunk.

Szerinte két fő területen hoz hatalmas változást a gépagy:

  • a digitális megfigyelés – amikor “minden, amit tudunk, minden, amit mondunk és írunk, rögzítve lesz valahol”
  • automatizmus a munkapiacon.

Mit fogunk csinálni, ha eljön az önvezető autók kora? Elsőre jól hangzik, ugyanakkor többmillió ember – kamionosok, taxi- és Uber-sofőrök, a szállítás területén dolgozók – veszíthetik el az állásukat. Erre nem vagyunk felkészülve

– fejezte ki aggodalmait Hillary Clinton.

Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy mikörben Musk és Hawking valóban többször is felemelte hangját a mesterséges intelligencia fejlesztése kapcsán, ők elsősorban egy szuperintelligens számítógép potenciális kockázataira hívták fel a figyelmet, nem pedig az automatizmussal rövid távú hatásaira.

S bár az is igaz, hogy az AI növeli a megfigyelés és lehallgatások hatékonyságát, ez a trend jóval a gépi tanulásos rendszerek megjelenése előtt kezdődött el – gondoljunk csak az amerikai és brit titkosszolgálatok megfigyelési programjaira, mint amilyen a leleplezett PRISM is.

Ami miatt valóban érdemes aggódni az az AI hatása a munkaerőpiacra, a gépi tanulásos rendszerek és robotok ugyanis nem csak a kétkezi munkások feladatait váltják ki, de a szellemi munkákat is veszélyeztetik.

Szakértők különböző véleményen vannak a tekintetben, hogy mennyire lesz súlyos és hosszútávú a gépagy megjelenésének hatása a munkaerőpiacra, egy friss tanulmány szerint minden egyes új ipari robot megjelenésével 3-5,6 ember veszti el az állását.

(Kiemelt fotó: Jamie McCarthy/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik