Nagyvilág
SUTHERLAND SPRINGS, TX - NOVEMBER 5: Law enforcement officials gather near the First Baptist Church following a shooting on November 5, 2017 in Sutherland Springs, Texas. At least 20 people were reportedly killed and 24 injured when a gunman, identified as Devin P. Kelley, 26, allegedly entered the church during a service and opened fire.   Erich Schlegel/Getty Images/AFP

Azonosították a texasi lövöldözés elkövetőjét, aki öngyilkos lett

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 11. 06. 07:34

Devin Kelley korábban katona volt, a jelenlegi adatok szerint huszonhat embert ölt meg.
Korábban a témában:

Magyar idő szerint hétfő kora reggelig huszonhat halálos áldozata van annak a lövöldözésnek, amely vasárnap tört ki a dél-texasi Sutherland Springs templomában. A korábbi hírek huszonhét halottról szóltak.

A templomban 23 holttestet találtak, a templom előtt két agyonlőtt áldozat feküdt, és még egy ember kórházba szállítás közben halt meg. Az áldozatok életkora 5-től 72 éves korig terjed, volt közöttük terhes nő, és a baptista lelkipásztor, Frank Pomeroy 14 éves lánya is. Pomeroy nem volt a templomban, amikor a lövöldözés lezajlott, viszont az ABC Newsnak azt mondta, hogy a legkisebb lánya mellett a család összes közeli barátja is meghalt.

Több mint harminc sebesültet ápolnak a stockdale-i kórházban, ahová helikopterekkel és mentőkkel szállították őket. Több sebesült válságos, életveszélyes állapotban van. Az orvosok nem adtak ki közleményt az állapotukról. A vérengzés után Greg Abbott texasi kormányzó a Sutherland Springs közelében fekvő Stockdale városkában a rendőrséggel közösen sajtóértekezletet tartott. Hangsúlyozta, hogy Texas állam történetében eddig ez volt a legsúlyosabb tömeggyilkosság.

Az istentisztelet közben a 26 éves Devin Kelley előbb a templom előtt kezdett lövöldözni, majd odabent folytatta az ámokfutást, amelyben további harminc ember megsérült. Kelley elmenekült a helyszínről, de a percek alatt kiérkező rendőrök üldözőbe vették, és mintegy nyolc-tíz kilométernyire Sutherland Springstől érték utol. Vasárnap este Freeman Martin, a texasi kormányzat közbiztonságért felelős hivatalának regionális igazgatója sajtótájékoztatót tartott, és elmondta: egy helybéli lakosnak köszönhető, hogy a tragédiának nem lett még több halálos áldozata. A férfi ugyanis a templom mellett lakik, és amikor meghallotta a lövéseket, azonnal fegyvert ragadott, átszaladt a templomba és fegyverét az ámokfutóra fogta, aki menekülni kezdett, nyomában a Martin által meg nem nevezett helyi lakossal.

Üldözőbe vette két lakos

A Daily Mail azt írja, hogy két helyi lakos vette üldözőbe Kelley-t, Johnnie Langendorff és Stephen Willedorf. Miközben Langendorff vezetett, Willedorf Kelley kocsijára szegezte a fegyverét. Miután Kelley autója egy kanyarban kisodródott, Langendorff is megállt, Willedorf pedig kiszállt az autóból. Kelley ekkor már nem mozdult.

Virrasztás a halálos áldozatok emlékére 2017. november 5-én, Sutherland Springs, Texas. Europress/AFP PHOTO/SUZANNE CORDEIRO

A rendőrök Kelley-t holtan találták a kocsijában, mellette több fegyver is hevert. Az USA törvényei szerint azok, akiket kicsapnak a hadseregből, azok nem vásárolhatnak hivatalosan fegyvert. Sokáig kérdéses volt, hogy Kelley öngyilkos lett-e, vagy az őt üldöző helybéli lakos lőtte le. Azóta kiderült:

 a férfi agyonlőtte magát.

A megyei sheriff elmondta, tűzpárbaj volt a lövöldöző és két felfegyverzett állampolgár között a vérengzést követő autós üldözés során.

Több lövést is leadtak kölcsönösen – úgy vélem – az autópályán is, majd az elkövető autója elakadt. (…) Úgy véljük, miután a gépkocsi meghibásodott, az elkövető meglőtte saját magát.

A hatóságok egyelőre nem találtak indítékot Kelley tettére, bár az MTI szerint poszttraumatikus stresszben szenvedett. Ann Stefanek, az amerikai légierő szóvivője közölte: az ámokfutó korábban az amerikai légierő tagja volt, 2010-től elbocsátásáig a légierő egyik új-mexikói támaszpontján a logisztikai részlegnél teljesített szolgálatot. A szóvivő azonban nem közölte sem azt, hogy miért, sem pedig hogy mikor bocsátották el őt. A Guardian viszont úgy tudja, hogy a férfit azután szerelték le a légierőtől, hogy öt évvel ezelőtt bántalmazta a feleségét és a gyerekét. A nyomozók megnézték Kelley közösségi médiába feltöltött posztjait is. Napokkal ezelőtt egy AR-15 félautomata fegyverről készült képet posztolt, olyat, amelyet a lövöldözés során is használt.

A Tokióban tartózkodó amerikai elnök, Donald Trump Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését az áldozatokkal és családtagjaikkal, majd japán üzletemberekkel tartott találkozója utáni sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: „Ördögi tett volt, amelyet azon a szent helyen követtek el, ahol az áldozatok és családtagjaik fohászkodtak. Szavakba sem tudjuk önteni azt a fájdalmat és gyászt, amelyet mindannyian érzünk, és elképzelni sem tudjuk azoknak a szenvedését, akik szeretteiket veszítették el.” Az elnök hozzátette: „ilyen időkben” az amerikaiak azt teszik, amiben a legjobbak. „Összefogunk. Összekapaszkodunk és könnyeinken és szomorúságunkon keresztül mutatjuk meg, hogy erősek vagyunk” – hangsúlyozta.

Trump kormányzata teljes támogatását ígérte „a nagyszerű Texas államnak és a helyi hatóságoknak e szörnyű bűncselekmény feltárásához”.

Barack Obama volt elnök is Twitter-üzenetet tett közzé. A volt elnök „gyűlöletből fakadó cselekedetnek” minősítette a történteket, és leszögezte, hogy „Amerika együtt gyászol a családokkal”, és a túlélők jobbulásáért szorít. „Isten adjon nekünk bölcsességet, hogy konkrét lépéseket tegyünk az erőszak és a fegyverek számának csökkentése érdekében” – tette hozzá Obama, akinek elnöksége idején, 2015-ben szintén követtek el tömegmészárlást egy templomban, a dél-karolinai Charlestonban.

A 22 éves Dylan Roof 2015. június 17-én nyitott tüzet fekete hívőkre bibliaóra idején, és megölt kilenc embert. A támadót azóta halálra ítélték.

Kiemelt kép: Erich Schlegel/Getty Images/AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.