Tech tesztlabor

A Nintendo verhetetlen, ha kézikonzolokról van szó

A Nintendo több mint 30 éve gyárt hordozható játékgépeket, és manapság hiába van mindenkinek játékra képes okostelefonja, a japánok ezen a téren továbbra is verhetetlenek. Ezt bizonyítja az aktuális kézikütyü-generáció legújabb modellje, a New Nintendo 2DS XL is, amit már a premier előtt kipróbáltunk.

Mielőtt belevágnánk a készülék bemutatásába, gyorsan szögezzük le: a New Nintendo 2DS XL nem egy vadonatúj játékgép, hanem a 2011-ben megjelent Nintendo 3DS legfrissebb verziója, ami – ahogy azt a neve is sugallja – nem rendelkezik az alapgép 3D-s tulajdonságaival.

Ha ez elsőre egy kissé zavaros, az nem a véletlen műve, hiszen az elmúlt hat évben a japánok már-már követhetetlen módon jelentettek meg újabb és újabb DS-modelleket. 2012-ben dobták piacra a Nintendo 3DS XL-t, ami az alap verziónál nagyobb képernyőkkel lett felvértezve, majd 2013-ban megjött a kifejezetten csúnya Nintendo 2DS, ami szakított a szétnyitható felépítéssel és 3D-s lehetőség nélkül kínálta ugyanazt az élményt, mint az elődei.

Forrás: Nintendo

Ezt követte a 2014-es New Nintendo 3DS, erősebb processzorral (804 Mhz ARM11), több memóriával, új gombokkal (ZL, ZR, C-Stick), beépített NFC-vel, microSD kártyahellyel és nagyobb akkumulátorral. Ebből a változatból szintén készült egy méretesebb kijelzős New Nintendo 3DS XL, a legújabb modell pedig cikkünk alanya, az Európában július 28-án megjelenő New Nintendo 2DS XL, ami szintén rendelkezik a fent ecsetelt extrákkal, csupán a szemüveg nélkül is élvezhető 3D funkció került ki belőle.

JÁTÉKTENGER

Az új 2DS egyik legnagyobb előnye – ellentétben a Nintendo Switch-csel, vagy éppen a PlayStation Vitával –, hogy tengernyi játék érhető el rá. Mindez köszönhető annak, hogy a gép nemcsak a 2011 óta megjelent Nintendo 3DS-játékokat futtatja gond nélkül, de az egyel korábbi konzolgeneráció, a Nintendo DS/DSi legtöbb játéka is kompatibilis a kézikütyüvel.

És ez még nem minden, hiszen a Nintendo eShop-ban (ahol rengeteg letölthető játék vásárolható meg) elérhető a Virtual Console menüpont, ahonnan Game Boy-, Game Boy Color-, NES-, SNES- és SEGA Game Gear-játékok szerezhetők be egészen baráti, 5-10 eurós áron. Mega Man, Castlevania, Super Mario Bros., Pokémon, Zelda, Donkey Kong, Wario Land, Kirby és még sorolhatnánk – klasszikus címek tucatjai várják, hogy újraéljük gyerekkorunk meghatározó pillanatait.

Forrás: Marjai János / 24.hu

Ha tehát valaki olyan gépet keres, amire jelentős a játékválaszték, ráadásul nem csak friss, de egykoron népszerű címekből is, akkor az a Nintendo nyolcadik generációs termékcsaládjánál jobb hordozható eszközt nem igen talál – a New Nintendo 2DS XL pedig azért jó választás ebből a szériából, mert ez a japánok eddigi legjobban összerakott kézikonzolja (mármint az eredeti Game Boy után, természetesen).

POFÁS ÉS PRAKTIKUS

Az új 2DS nemcsak abban különbözik a 2015-ös New Nintendo 3DS XL-től, hogy kikerült belőle a 3D-s látványt biztosító technika (és így közel 15 000 forinttal kedvezőbb az ára), de a mérnökök és dizájnerek a technikát rejtő házon is farigcsáltak kicsit, a változások pedig kifejezetten pozitívak.

Habár a felső panel (4,9 col) és az alsó érintőképernyő (4,2 col) mérete nem változott az előző XL modellhez képest, az átrendezett gomboknak és az áthelyezett kameráknak hála (az „előlapi” a zsanérra került, míg a hátlapi duplák a készülék alsó felének tetejére) a modell mégis valamivel kisebb és kompaktabb, mint a két éve debütált variáns.

Forrás: Marjai János / 24.hu

A kütyü mindössze 260 gramm, becsukott állapotban 2 cm vastag, és mindössze 16 x 9,4 cm helyet foglal, így akár egy farzsebbe is kényelmesen becsúsztatható. A Nintendónál ráadásul arra is rájöttek, hogy a microSD foglalatot agyrém a csavarral rögzített hátlap mögé rejteni, így most a gép alsó „élén” kapott helyet, közvetlenül a játékokat tartalmazó cartridge-ek bemenete mellett.

Forrás: Marjai János / 24.hu

További bónusz, hogy a két bemenetet ezúttal egy panel lepattintása után érjük el, így nem csak szebb az új készülék, de mostantól porból és egyéb szennyeződésből is kevesebb jut a burkolat alá.

Bár ez abszolút egyéni ízlés kérdése, de a New Nintendo 2DS XL kifejezetten pofás darab. A türkiz részletek (gombok, szélek) feldobják és játékossá teszik a fekete burkolatot, a fedlap recés megoldása szintén jópofa újítás, és összességében elmondható, hogy az új dizájn sokkal barátságosabb, mint az egyszínű, csillogó műanyagból készített legutóbbi modell.

Forrás: Marjai János / 24.hu

A kiegészítők terén a házba rejthető, ezúttal egészen rövid stylust érdemes megemlíteni, illetve ezúttal nemcsak egy 4 GB-os Toshiba microSDHC memóriakártyát kapunk, de egy szürke töltőt is. Ezen most páran biztos megütköznek, de az adapter nem mindig alapfelszereltség a japánoknál, a New Nintendo 3DS XL esetében például külön kellett megvenni, ha nem rendelkeztünk korábbról kompatibilis töltővel.

NEM MAI CSIRKE

Habár a játékkínálat tényleg hatalmas és kifejezetten széles, ami a műfajokat illeti, azzal mindenkinek tisztában kell lennie, hogy a jól sikerült ráncfelvarráson kívül sok minden nem változott az első Nintendo 3DS 2011-es megjelenése óta, így a kézikonzolt kinyitva még mindig egy 400×240 pixeles felső és egy 320×240 pixeles alsó képernyő várja a játékosokat.

Ez a mai okostelefonok mellett nevetségesnek tűnik, de azért azzal is illik tisztában lenni, hogy a Nintendo sosem a legszebb grafikával igyekezett eladni a játékait/konzoljait, és ezt a platformot általában nem is az elképesztő látvány, hanem a tartalmas játékélmény miatt választja az ember.

Forrás: Marjai János / 24.hu

Mobilra hiába akad csilliárdnyi program, azért olyan játékokkal, mint a Pokémon: Sun & Moon, a Phoenix Wright: Dual Destinies, a The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, a Mario Kart 7 vagy a Super Mario 3D Land még mindig nem nagyon találkozni és ezekért a címekért tényleg érdemes kézikonzolt venni.

Az ugyanakkor valahol már nevetséges, hogy ezek a gépek még mindig a XX. századot idézik. A Nintendo csak a Switch-csel jutott el oda, hogy normális online profil lehetőségét biztosítsa a felhasználóknak, így hiába van korábbi Nintendo kézikonzolunk, mindenféle digitális tartalmakkal, azok géphez kötöttek, így nem tölthetjük le őket az új masinánkra, mint a Microsoft és a Sony konzoljai esetében.

KINEK JÓ?

A New Nintendo 2DS XL egyértelműen azoknak szól, akik nem elégednek meg az okostelefonokra letölthető játékokkal, és minden helyzetben szeretnek komolyabb, összetettebb programokkal játszani.

Forrás: Marjai János / 24.hu

Az elérhető címek száma tényleg jelentős, sok az exkluzív játék, ráadásul a Nintendo az új masina esetében az egész széria legátgondoltabb és legszebb modelljével rukkolt elő. A maga idejében nagy durranásnak számító 3D-s lehetőséget az új 2DS ugyan nem tartalmazza, de ha valakinek ez nem létszükséglet, annak érdemes elgondolkodnia ezen a játékgépen, főleg akkor, ha csak valamilyen Nintendo DS vagy DSi konzollal, esetleg 2014 előtti Nintendo 3DS vagy 2DS modellel rendelkezik.

Forrás: Marjai János / 24.hu

A New Nintendo 2DS XL hivatalosan 2017. július 28-án jelenik meg Európában, így Magyarországon is. A kézikonzol megközelítőleg bruttó 50 000 forintos áron lesz beszerezhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik