Tech tesztlabor

A szomszéd ennek biztos nem fog örülni

Ha van otthon egy okostévénk, az a legtöbb esetben még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a pöpec képminőség mellé normális hangzás dukál. Ezen segít a Sony hangrendszere, ami a kompakt méret és az átlagon felüli teljesítmény mellett a többfunkciós lehetőségek okán is érdemes a figyelemre.

Idén több okostévé is megjárta a szerkesztőséget, az egészen olcsótól a kifejezetten drága készülékekig, viszont a Sony idei különleges csúcsmodelljét leszámítva szinte minden tévénél általános tényező volt, hogy a beépített hangszórók nem nyújtottak kiemelkedő teljesítményt.

Megnéztük, mit tud egy tévé, amiért 1,2 milliót kérnek
Gyönyörű a képe, de a Sony csúcstévéjén a hangrendszer a legmenőbb.

A legtöbben persze megelégednek ennyivel is, viszont ha valaki többre vágyik, az számos gyártó hangrendszere között csemegézhet. Mi a Sony HT-MT300 kódnevű 2.1-es megoldását vizsgáltuk be tüzetesebben, és elöljáróban annyit érdemes tudni róla, hogy az abszolút középutat képviseli.

Nem az audiofil felhasználókat és a térhatás megszállottjait veszi célba, viszont hangminőség terén még így is sokkal többet nyújt, mint a legtöbb tévé saját hangrendszere.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

PRAKTIKUS ÉS KÖNNYEN KEZELHETŐ

A HT-MT300 összesen két elemből áll: egy 50 cm széles, 10,3 cm mély és 5,4 cm magas soundbarból (25W), illetve egy 9,3 cm széles, 26, 8 cm mély és 38,3 cm magas mélyládából (20W). A rendszer fekete és fehér színben kapható, és a visszafogott méreteknek hála mindkettő egész ügyesen helyezgethető még egy kisebb tévészekrényen is, ráadásul a kifejezetten vékony subwoofer akár fektetve is használható.

Maga az összeszerelés gyerekjáték: a soundbart a mellékelt optikai kábellel köthetjük rá a tévére, majd miután a mélyládával együtt a hálózatra csatlakoztattuk, Bluetooth-on keresztül párosíthatjuk a két eszközt, mindössze egyetlen gombnyomással.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Ezután a megfelelő menüben csak be kell állítani, hogy a tévé ne a gyári, hanem az optikai csatlakozóra kötött hangrendszert használja, és már élvezhetjük is a vadiúj hangeszközeink nyújtotta előnyöket.

Habár az üzembe helyezés dicséretesen egyszerű, egy komoly hiányossága azért akad a Sony hangrendszerének.

A gyártó valamiért nem érezte fontosnak a HDMI ARC csatlakozót, így nincs lehetőség a tévé és a soundbar közti oda/vissza kommunikációra, azaz el kell felejtenünk azt a kényelmi funkciót, hogy a tévé bekapcsolásával párhuzamosan a hangrendszer is életre kell – ezt mindig nekünk kell elvégezni a csomagban található távirányító segítségével.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A SZOMSZÉD IS HALLJA

Ami viszont a teljesítményt és a hangminőséget illeti, arra tényleg nem lehet panasz. A hangerőt egyáltalán nem kell a maximumra csavarni ahhoz, hogy filmezés közben a szomszédok velünk együtt élvezzék az akciódúsabb jeleneteket, és a rendszer még ütközésig tolva is torzulásmentesen szól, bár egyelőre nem tudjuk elképzelni azt az élethelyzetet, mikor erre tényleg szükség lenne.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A HT-MT300 elég jól kezeli a különböző frekvenciákat is, különösen a mélyebb tartományokat illetően teljesít jól, ami nemcsak a robbanásokkal és lövöldözésekkel tarkított akciófilmeknél nyújt extra élményt, de a különböző videojátékok esetében is –

ugyanakkor a térhatás területén felesleges csodára számítani.

Lévén 2.1-es rendszerről beszélünk, surround hangzást hiába is várnánk. Az ugyan kétségtelen, hogy a két egység sokkal erőteljesebb, öblösebb és részletgazdagabb hangzást biztosít, mint a tévékbe épített átlagos hangszórók, de azt sosem fogjuk érezni, hogy a hangok körbevesznek minket.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A gyártó ugyan úgy hirdeti a készüléket, hogy fel van szerelve az úgynevezett S-Force PRO Front Surround technológiával, ami elméletben képes emulálni a térhangzást a soundbar mindössze két hangszórójával, de ez a virtuális térhatást ígérő megoldás a gyakorlatban inkább csak jól hangzó marketingszöveg, mintsem valóban érzékelhető és jól működő extra.

Mindez persze nem negatívum, hiszen egy 2.1-es rendszertől senki nem várhatja, hogy úgy szóljon, mint egy combosabb (és jóval drágább) Dolby Atmos összeállítás, csupán arról van szó, hogy nem feltétlenül kell bedőlni a gyártók trükkös szövegeinek és a csodákat ígérő különböző feature-öknek.

A SZÜKSÉGES PLUSZ

Ugyan ez a szett sem nevezhető kifejezetten olcsónak (70 000 Ft-ról indulnak az árak), cserébe viszont tényleg praktikus, és ez alatt nemcsak azt értjük, hogy pikk-pakk üzembe lehet helyezni. A visszafogott méreteknek hála ez a hangrendszer egy egészen kis lakásban is könnyedén elhelyezhető, ráadásul a mélynyomónak van egy speciális, kanapé alatti üzemmódja is.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Ez egyrészt azért jó, mert a nagyobb helyet foglaló egység egy pici nappaliban simán eltüntethető a szem elől, másrészt külön bekapcsolható az erre tervezett hangfunkció, aminek hála még inkább kiteljesedik a rendszerünk azon képessége, hogy remekül kezeli a mély tartományokat.

Mi kezdetben csak a teszt teljessége kedvéért toltuk be a subwoofert a kanapé alá, de az alulról feltörő erőteljes basszus, és a szemből érkező tiszta sztereó hang annyira kellemes összhatást eredményezett, hogy a próbát követően már csak is így álltunk neki a játéknak és a filmezésnek.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A HT-MT300 pozitívumai viszont nem érnek véget a jó minőségű hanggal és a kisebb méretből fakadó előnyökkel. A Bluetooth-kapcsolatnak hála bármilyen kompatibilis eszközről (telefon, tablet, számítógép) átjátszhatunk zenét a készülékre (sőt, adott a mára kissé ósdinak ható USB-s kapcsolat is), ráadásul a beépített NFC chipnek hála az Androidos eszközök esetében a párosítással sem kell bajlódni,

elég a soundbar tetejére helyezni az okostelefonunkat.

A rendszer egyébként zenehallgatás közben is bőven megállja a helyét, aminek a szomszéd megint csak nem feltétlenül fog örülni, és további pozitívum, hogy a távirányítóval külön szabályozhatjuk a mélynyomó erejét, így bármikor a saját ízlésünkhöz igazíthatjuk a basszus erősségét.

KIS LAKÁSBA TÖKÉLETES

A tesztünk során egy olyan tetőtéri kisebb lakásban teszteltünk a Sony hangrendszerét, ahol nappali és a hálószoba lényegében egy helyiségbe van “bezsúfolva”, és egész egyszerűen nincs elegendő hely és tér egy komolyabb, 4-5 elemből álló hangrendszer kiépítéséhez.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Ilyen környezetben ideális a kevés helyet foglaló (részben ügyesen elrejthető) hangrendszer, ami olcsónak ugyan nem nevezhető, viszont az áráért cserébe messze felülmúlja a tévék alapképességeit, és

a jóval kedvezőbb áron kapható, PC-szintű rendszereket is simán kenterbe veri, nemcsak a hangminőség, de használhatóság terén is.

Ha tehát nem elégszünk meg a beépített hangszórók teljesítményével, ugyanakkor nincs lehetőségünk egy komolyabb rendszer felállítására, de minőségi hangzásra vágyunk (extra térhatás nélkül), akkor a HT-MT300 ideális választás lehet, nemcsak filmezéshez és játékhoz, de a mindennapi zenehallgatáshoz is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik