Tech

Portrét is rajzol a legmodernebb robot

Újabb oldalát mutatta meg a robotika terén piacvezetőnek számító dán vállalat, a Universal Robots kollaboratív robotja (kobot), aki nemcsak tárgyak mozgatásában, összeszerelésben, csavarozásban és tesztelésben remekel, de már művészi hajlamokkal is bír.

A cég által fejlesztett kobotok több mint 150 féle különböző feladatot képesek ellátni, segítségükkel olyan, automatizálható feladatok elvégzése alól mentesülnek az alkalmazottak, mint például az összeszerelés, csomagolás vagy hegesztés. Nemrégiben azonban az is bebizonyosodott, hogy a robotok a kreatív, alkotói feladatokban is megállják helyüket.

Így alkotott az UR10. (Forrás: Universal Robots)

A texasi SXSW fesztiválon a cég UR10 nevű kobotja különös előadással demonstrálta művészi képességeit. A bemutatót a Deeplocal innovációs stúdió fejlesztette ki azért, hogy segítsen elindítani a National Geographics új “Genius” című sorozatát, amely Albert Einstein életén alapul.

A résztvevőket arra kérték, hogy tweeteljenek egy fotót magukról egy UR10 eszközre, amelyet egy digitális tábla előtt állítottak fel. Ezt követően Einstein saját kézírásával a kobot elkezdte felrajzolni a tudós egyenleteit a táblán, látszólag véletlenszerű pontokon. Csak az, aki hátrébb lépett a táblától láthatta, hogy azon a fényképet küldő személy portréja rajzolódik ki, mindössze az egyenletekből.

Így lesz igazán hasznos a kobot

Az új lehetőségek felfedezéséhez nem kell azonban a tengerentúlra utazni. A Freibergi Bányászati és Technológiai Egyetem kutatói jelenleg két izgalmas projekten dolgoznak, amelyek célja, hogy új módszereket találjanak arra vonatkozóan, hogyan lehetne könnyebbé tenni a kobotokkal dolgozó emberek életét.

Az első projekt során azt tesztelik, hogy a kobotok hogyan tudnak az emberektől tanulni mindössze úgy, hogy megfigyelik a tevékenységüket. Az egyetem egyik robot kutatója arra volt kíváncsi, vajon megtaníthatja-e a náluk használatban lévő UR5 robotot legózni.

Ehhez a robotot egy háromujjú fogó szerkezettel és tizenkét kamerával szerelték fel. A tudósok külön érzékelőket hordtak a karjukon és a kezükön azért, hogy az UR5 képes legyen minden mozdulatukat figyelni, és azokat pontosan úgy megtanulni, mint egy gyermek.

Forrás: Universal Robots

A másik projekt azt vizsgálják a kutatók, hogy milyen módokon tudnák segíteni a robotok a veszélyes munkakörnyezetben dolgozókat a föld alatti bányászat során. Hazánkban talán nem szükséges bemutatni azt, hogy a bányászat mindig is nagyon kockázatos munka volt, és a földalatti munka nehéz: a légkör forró, nedves és oxigénhiányos. Az olyan állandó veszélyek, mint egy-egy alagút összeomlása vagy a robbantások, valóságos fenyegetést jelentenek a munkavállalók számára.

A német matematikus és mérnök, Engineer Julius Weisbach után elnevezett Julius robot egyelőre asszisztensként segíti a dolgozókat a felmérési feladatokban. A robot egy embert kísér, helyette hordozza a nehéz felszerelést, és szenzoros adatokat gyűjt kézi mérőeszközökkel. Egy másik, tervezett terület, amely során a robotok segítséget nyújthatnak majd a jövőben, az olyan területek feltárása, amelyek nem biztonságosak az ember számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik