Tech

Hatalmas koncertet csapnak a robotok, aztán szétzúzzák a hangszereiket

A robotok ugyan szép lassan tényleg eljönnek a munkahelyeinkért, de közben remekül szórakoztatnak minket. Nemrég írtunk arról, hogy robotkarmester lopta el a show-t Andrea Bocceli elől, előtte pedig ismét újabb Guinness Világrekord dőlt meg több mint ezer táncoló kisrobottal.

Egy újabb attrakció talán még ezeknél is szórakoztatóbb: a Kuka ipari robotjai úgy nyomják a gépzenét, hogy az ember megőrül tőlük, és a java csak azután következik, mikor hangszereiket szét is pusztítják.

A videoklip valójában Nigel Stanford új-zélandi zenész közelgő albumának egyik dalához készült, de a művész más téren is kötődik a technológiához, korábban a NASA és az Európai Űrügynökség is felhasználta szerzeményeit.

A zenésznek 2015-ben jutott eszébe a robotzenekar ötlete, miután Cymatics – Science vs. Music című videója hatalmas sikert aratott a neten. A tagokat az ipari robotokat gyártó Kuka modelljei közül toborozta, majd saját maga programozta be őket a megfelelő hangok kicsikarására dobon, gitáron, zongorán. Egy behind-the-scene videón azt is megnézhetjük, miként boldogult a feladattal a korai időszakban.

Nem ez az első olyan „zenekar” ahol automatizált szerkentyűk verik a tamtamot, a Tokiói Egyetem professzorai 2013-ban állították össze a robotok alkotta Z-Machines-t, amiben egy hatkarú dobos, és egy 78 ujjú gitáros bot brillírozott.

A berlini művészek által működtetett, három androidból álló Compressorhead pedig még mindig aktív, novemberben új lemezzel is jelentkeznek, ők már valódi terminátorokként nyomják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik