Tech

Lágy, ehető robotujjak mutatják a jövőt

A kutatók már régóta próbálnak olyan elektronikákat készíteni, amik emberi fogyasztásra alkalmasak, beleértve a tranzisztorokat, különféle érzékelőket, akkumulátort, elektródákat. A svájci szövetségi politechnikai iskola (EPFL) szakemberei most egy olyan aktuátor prototípusát mutattak be, ami teljes egészében ehető anyagokból készült.

Mi az az aktuátor?

Olyan meghajtó szerkezeti egység, ami az emberi izomrendszerhez hasonlatos, és a robot mozgásában játszik szerepet. Energiaforrás mellett irányítójelre van szüksége, ami lehet elektromos feszültség, pneumatikus vagy hidraulikus nyomás, esetleg emberi erőkifejtés.

A zselatinból, glicerinből, vízből álló lágy matériát két robotujj formájában mutatták be, amelyek képesek voltak sérülésmentesen megfogni különféle puha felületű dolgokat, például gyümölcsöket.

A glicerinaktuátor teljesen környezetbarát, biokompatibilis, és lebomló anyagról van szó. Ez nem azt jelenti, hogy finom is, mert végtére nem ez a célja, de kikövezheti az utat a jövő teljes egészében ehető robotjai felé, írják kutatásukban.

De mire is jó egy ehető robot? Nem, nem azért, hogy legyen némi előnyünk velük szemben, ha fellázadnak. A svájci szakemberek több felhasználási módot is említenek tanulmányukban, köztük egészen vadakat.

A kis szerkezeteket bejuttatva az állatok testébe alaposabban lehetne követni az egyes fajok mozgását, viselkedését, és mivel az emberi szervezettel is biokompatibilis, ezért a zselatinos mixet gyógyszerrel lehetne feltölteni, ami emésztés közben fejtené ki fokozatosan hatását.

Ugyan még jócskán odébb van, hogy ezeket a feladatokat élesben is sikerülhessen kivitelezni, a svájci kutatóknak nagy terveik vannak. Sőt, már olyan robotokról is beszélnek, amik önmagukat eszik meg, ebből nyerve energiát, és ami még ennél is merészebb: mivel a zselatin olvadós, ezért később elméletben az is lehetségessé válhat, hogy önmagát építse vissza, amire a hagyományos pneumatikus aktuátorok nem képesek.

Ki tudja, lehet a jövőben már olyan robotok szállítják majd a pizzát, amik maguk is pizza formájúak lesznek, és őket is megehetjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik