Tech

Önmagát fertőtleníti a jövő textilanyaga

Nemrég írtunk arról, hogy a távolba tervezett, hosszabb űrutazások során jelentősen csökken a mikrobiális sokszínűség, és ez veszélyes lehet nemcsak a legénységre, de az űrhajóra nézve is. A jövőnk viszont már sokkal higiénikusabb lehet az önmagukat sterilizáló anyagoknak köszönhetően. Az első ilyen áttörés a Surfaceskins nevű textil, ami képes saját felületén található baktériumok 90 százalékát azonnal elpusztítani.

A Leeds Egyetem szakemberei már hét éve dolgoznak a technológián, melynek lényege, hogy nyomás hatására az anyag alkoholos fertőtlenítőszert bocsát ki, ezáltal rögtön elpusztítja a bacikat. Három különböző, nem szőtt rétegből épül fel membránként, az alkoholos gél pedig kis csatornákon keresztül jut a felszínre.

Használata nem mindenhol valósítható meg, mivel hétnaponta (vagy ezer nyomás után) kell cserélni, de hasznos lehet olyan területeken, amelyek gyakori tapogatásnak vannak kitéve, például a kórházakban.

A kórházi ajtókat naponta több százan érintik meg, egy 2014-es jelentés szerint körülbelül 300 ezer brit betegszik meg azután, hogy kórházi kezelést kapott. Egy ilyen anyaggal bevont nyitógomb sterillé teheti a felületet, de ugyanígy hasznos lehet alkalmazása a hajókon, étkezdékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik