Tech

Tiniknek adna ki új csetappot a Facebook

Egy olyan kódra lettek figyelmesek a Facebook appjában a szemfülesek, ami arról árulkodik, hogy a közösségi óriás egy új, kimondottan tinédzsereknek szánt chatalkalmazáson dolgozik. Az appot „Talk” kódnév alatt fejlesztik.

A Facebook kódjában talált leírás szerint a Talk egy olyan üzenőapp, amiben a szülő kezelheti a kontaktokat, és azt is szabályozhatja, hogy kivel beszélhessen gyermeke. Elvileg arra is lesz lehetőség, hogy a Talkon küldött üzeneteket a Messengeren belül kapja meg a szülő. Ez arra utal, hogy a két platform valamilyen szinten össze lesz kapcsolva. A Snapchathez hasonlóan ez is tartalmazna kreatív eszközöket, a szöveg szerint a gyerekek játszhatnak, és vicces filtereket használhatnak családtagjaikkal, barátaikkal.

A cég célja minden bizonnyal az, hogy újabb gyomrost vigyen be a Snapchatnek azzal, hogy a konkurens app célközönségét célozza meg, napi 158 millió aktív felhasználójával még mindig a Snapchat a legnagyobb ellenfél.

A Talk használatához ráadásul nem is kell majd Facebook-fiók, ami azt sejtetné, hogy azon gyerekek is használhatják, akik 13 év alattiak, és elvileg nem is lehetne Facebook-profiljuk. Ennek ellentmond az, hogy a leírás alapján 13 és annál idősebb fiataloknak szánják, akik valamilyen okból (akár szülői nyomásra) nincsenek fenn a Facebookon.

A Facebook szorongó fiatalokból akar pénzt csinálni
Egy kiszivárgott dokumentum szerint a Facebook tudja mikor vagy stresszes és letört, az információt pedig a hirdetőkkel is megosztják.

Mint minden cég, így a Facebook is szeret több ötlettel kísérletezgetni, így nincs rá garancia, hogy a Talkból végül valódi termék váljon. Az is kérdéses, hogy melyik 13 éves örülne annak, ha anyukája mondaná meg, kivel beszélgethet. Sokak számára irreálisnak tűnhet, miért tiltaná el egy szülő egy középiskolástól a közösségi médiát, de vélhetően arról van szó, hogy az app a Facebook pornográfiával, drogfogyasztással, és veszélyes fogyasztószerekkel elleni fellépésének egyik lépése lehet.

A közösségi oldalról ráadásul egy hónapja azt írták, képes felismerni a szorongó tinédzsereket posztjaik alapján, és ezen információkat hirdetőknek értékesítik, ami nem vetett éppen jó fényt a közösségi oldal és a tinik kapcsolatára. A Facebookot azzal gyanúsították, hogy olyan fiatalokat céloz meg a hirdetéseivel, akiknek valamilyen önbizalomnövelő hatásra van szüksége.

A Facebook nem erősítette meg a hírt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik