Tech
A view of Facebook's "Like" button May 10, 2012 in Washington, DC.  Social-networking giant Facebook will go public on the NASDAQ May 18 with its initial public offering, trading under the symbol FB, in an effort to raise $10.6 billion. / AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI

Milliós büntetést kapott néhány like miatt

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2017. 06. 01. 11:58

Egy svájci bíróság 4000 frank büntetést szabott ki egy férfira, miután elítélték rágalmazás miatt. A meglehetősen magas összeg kifizetését azért rótták ki rá, mert becsület csorbítására alkalmas kommenteket lájkolt a Facebookon.
Korábban a témában:

A Facebook a mindennapjaink részévé vált, sokszor gondolkodás nélkül lájkolgatjuk a különböző tartalmakat a legnagyobb közösségi oldalon, viszont nem árt odafigyelni, hogy mivel kapcsolatban fejezzük ki a tetszésünket, ugyanis könnyen a bíróságon találhatjuk magunkat – legalábbis Svájcban.

Egy zürichi bíróság ugyanis bűnösnek talált egy – meg nem nevezett – férfit rágalmazás elkövetésében, amiért olyan kommenteket lájkolt, amiben egy harmadik személy antiszemitának, rasszistának és fasisztának bélyegzett egy, az állatok jogaiért küzdő aktivistát.

A tárgyalás során a férfi nem tudta bizonyítani, hogy az általa lájkolt kijelentések megfelelnének a valóságnak, és a bíró az ítéletében hangsúlyozta, hogy a like funkció használatával a vádlott nyíltan támogatta a helytelen tartalmat, ami pontosan olyan, mintha ő maga tette volna közzé őket.

A bíróság végül 4000 svájci frank (nagyából 1,1 millió forint) büntetés megfizetésére kötelezte a férfit, akinek adott a lehetőség, hogy fellebbezzen a meglehetősen rendhagyó ítélet ellen. A Facebook nem akarta kommentálni az esetet, és ez lehet az első eset, mikor egy bíróság egyértelmű véleménynyilvánításként értelmezte a like funkció használatát.

A bíróság emellett azt is világossá tette, hogy az ítélet és a pénzbüntetés olyan lájkokra vonatkozik, amik 2015 júliusa és szeptembere között keletkeztek, még azelőtt, hogy a Facebook bevezette volna a véleménynyilvánítás olyan lehetőségeit, mint a szív, a nevető-, csodálkozó-, szomorú- és dühös arc.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.