Tech

Betiltották a szelfiket egy svájci faluban

Ne utazzon a svájci Bergünbe, ha nem tud szelfik nélkül írni: bírság jár a fotózásért. A község vezetői magasztos indokkal magyarázzák a döntést, ám valójában egy remek marketingfogásról van szó.

A svájci Bergün helyi tanácsa megszavazott egy olyan törvényt, ami közösségi szinten megtiltja a fotózást, beleértve a szelfikészítést is a falu területén. Szerdától kezdve bárki, aki fotót készít a faluban, jelképes bírságot kap – öt svájci frankot (kb. 1400 forint) kell fizetnie. Bergün az Albula folyó völgyében fekszik, a festői szépségű falucskában mindössze 500-an laknak.

A vezetőség azzal indokolta a döntést, hogy szeretnék megkímélni a közösségi médiát bújó netezőket, akik attól tartanak, valamiből kimaradnak.

Tudományosan bizonyított tény, hogy a közösségi médiában megosztott gyönyörű nyaralós képek szomorú teszik a követőket, mivel ők nem lehet ott a helyszínen. Nem szeretnénk, hogy rossz érzéseket keltsenek az online közzétett fotók”

– írta a város polgármestere.

A közösség Facebook-oldaláról, és hivatalos weboldaláról is eltávolítják hamarosan a faluban készült felvételeket.

A közösségi médiában többen is megkérdőjelezték a szabályozást, azt állítva, hogy a kis falu valójában így akarja magára felhívni a figyelmet. A város turizmusért felelős vezetője is elmondta, hogy a háttérben valóban az a cél, hogy mindenki Bergünről beszéljen, és inkább személyesen látogassanak el hozzájuk. Bergün YouTube-csatornáján közzétett videó is azt sugallja, hogy valójában egy ötletes marketingfogásról van szó.

Mások szemében ettől viszont negatívabb lett a község megítélése, a hír hallatára egy fotós csoportnak is le kellett mondania utazását, akik ősszel utaztak volna. „Szerencsére más faluk is vannak Svájcban, ahol szeretettel várnak minket”- írta egyikük Facebookon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik