Tech

Brutális VR-kamerákat fejleszt a Facebook

Fejlettebb, kisebb, könnyen szállítható 360 fokos kamerákat dob piacra idén a Facebook. Ezekkel már olyan 360 fokos felvételeket lehet készíteni, amelyekben a néző szabadon mozoghat, és több szögből nézheti a tartalmat.

A Facebook nemcsak a virtuális valóság közösségi vonulatára fektet nagy hangsúlyt, de saját 360 fokos kameráin is dolgozik. Az F8 fejlesztői konferencia második napján bemutatták a Surround 360 nevű széria két új modelljét, az x24-et és x6-ot. A kamerák az alapján kapták nevüket, hogy hány lencsével dolgoznak.

Az új modellek hat szabadságfokkal (6DoF) rendelkeznek. A szabadságfok azt fejezi ki, hogy mennyire szabadon mozoghat a test egy háromdimenziós térben. 6DoF esetén hatféle elemi mozgást lehet végezni, és forogni is lehet a felvételekben. Így a néző különféle szögekből élvezheti a tartalmat, valóban mozoghat benne, és nemcsak úgy nézelődhet, mintha nyársra húzták volna.

Az új 360 fokos kamerák

A Surround x24 kamerában 24 darab, a Flir által gyártott lencsét pakoltak, míg a kisebbik x6 inkább a hétköznapi felhasználókat célozza 6 lencséjével. A cég mérnökigazgatója, Brian Cabral elmondása szerint

A cél, hogy a kreatív szakemberek tartalomgyártásra ösztönözhessék a hétköznapi fogyasztókat is, és mindegyik célcsoportnak meglegyen a maga eszköze.

Az eredeti Facebook Surround 360-at még nyílt forráskódú szoftverként adták ki, amely alapján más eszközgyártók elkezdhettek saját kamerákat fejleszteni. A cég ezen keresztül fontos dolgokat szűrhetett le arról, mi működőképes, és mi szorul még finomításra.

Gyerekbetegségként ütközött ki például, hogy a 360 fokos videók még mindig nem kínálnak realisztikus mozgást, ezen segít a 6DoF-technológia. Igaz, ez nem a Facebook újítása, a Lytro is gyárt 6DoF-es kamerákat, viszont jellemzően rendkívül testes és drága felszereléseket.

A két új kamera megjelenési dátumát még nem közölték, de Cabral elmondása szerint hamarosan elérik végleges formájukat. Vélhetően még idén, karácsony előtt kerülhetnek boltokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik