Tech

Öt dolog, amitől agyvérzést kapunk a Facebookon

Múlt héten írtuk, hogy a legnagyobb közösségi oldal miképp barmolta el az alapvetően jól működő keresőjét, és ennek apropóján jött az ötlet, hogy összeszedjük azon öt „Facebook-jelenséget”, ami pár pillanat alatt képes megemelni a vérnyomásunkat.

Ha tetszik, ha nem, a Facebook a mindennapjaink részévé vált, sőt sokaknál már a napi robot velejárója, hogy jelen legyenek a legnagyobb közösségi oldalon. Kapcsolattartás a kollégákkal, oldalak/hirdetések kezelése és még sorolhatnánk. Ez persze nem azt jelenti, hogy már hozzászoktunk a Facebook minden hülyeségéhez. Épp ellenkezőleg: az oldalnak vannak olyan húzásai, amelyek nap, mint nap képesek felidegesíteni az embert. Mutatjuk a Top 5-ös listát.

LEFAGY A MESSENGER

Néhány hónapja tűnt fel ez a bosszantó anomália, és Mark Zuckerberg csapata még mindig nem kezdett vele semmit. Naponta legalább egyszer befagy valamelyik chatablak, főleg akkor, mikor gyorsan szeretnénk visszakeresni egy képet, linket vagy valamilyen fontos információt. A chatbe kattintva görgetnénk visszafelé, de nem történik semmi, maximum pár pixelt pörög vissza a beszélgetés, és hiába nyúlunk a csúszka után, az sem működik, vagy csak irgalmatlanul lassan.

Forrás: Jaap Arriens / NurPhoto)

A problémát jó eséllyel az okozza, hogy a Facebook valamiért nem tudja betölteni a beszélgetés korábbi részeit (a gifek és videók miatt), de ettől még nem lesz kevésbé idegesítő a várakozás, ráadásul a hibával semmit nem lehet kezdeni. Mármint azon kívül, hogy türelmesek megvárjuk, amíg a Facebook összeszedi magát, és hagyja, hogy visszakeressük, amiért odakattintottunk.

KIKAPCSOLHATATLAN ÉRTESÍTÉSEK

Ha bekapcsolódunk egy Facebook-poszt alatti beszélgetésbe, akkor a rendszer ezt automatikusan úgy érzékeli, hogy kíváncsiak vagyunk a diskurzusra. Ilyenkor nemcsak akkor kapunk értesítést, ha minket szólítanak meg, de minden egyes új komment esetén. Ez rendben is van, egészen addig, míg érdekelnek az új hozzászólások, viszont a kíváncsiságunk csökkenésével egyenes arányban válik idegesítővé minden egyes újabb értesítés.

Ez persze kikapcsolható (kis nyíl a poszt jobb felső sarkában, és A bejegyzésre vonatkozó értesítések kikapcsolása opció), a gond csak az, hogy ez a funkció nem minden esetben működik. Ha épp nincs szerencsénk, akkor hiába nyomunk rá többször a kikapcsolásra, még jó darabig nem szabadulunk a felvillanó kis piros számoktól és hangoktól, a mobilra befutó értesítésekről nem is beszélve.

KÉRETLEN POSZTOK

Ma már szinte mindent lehet csinálni a Facebookon (híreket olvasni, eladni, venni, játszani stb.), de alapvetően mégis azért regisztrált az ember, hogy egy helyen elérje az összes ismerősét, lássa, hogy mi történik velük. Azzal nincs is baj, hogy látjuk a megosztott tartalmakat, képeket és személyes posztokat, de a közösségi oldal ma már ezt is túlzásba viszi, és mindenről tudatni akar minket.

Forrás: Frank May / Europress

Alapvetően persze mindenkit érdekel, hogy mi van a barátaival/ismerőseivel, de ez nem terjed ki arra, hogy miket lájkolgat egész nap: a számunkra teljesen ismeretlen emberek fotóitól kezdve a kormánypropagandáig. Utóbbi persze kiváló szűrő lehet, ha szeretnénk megritkítani az értelmetlenül nagyra duzzadt ismerőslistánkat, de igazán jó mégis csak az lenne, ha a Facebook nem szemetelné tele a hírfolyamunkat érdektelen bejegyzésekkel, eseményekkel és képekkel.

ÉRTELMETLEN KOMMENTRENDSZER

A fenti probléma folytatása a negyedik pontunk. A Facebook már azt is mutatja, ha egy ismerősünk hozzászól valamihez, és olykor azért kíváncsiak lehetünk a véleményére. De hiába, hiszen ha egy olyan poszthoz érkezünk, ahová több tucat, vagy akár több száz ember kommentelt, akkor szinte esélytelen, hogy rábukkanjunk a cimboránk hozzászólására.

Vajon mibe telne leprogramozni, hogy az ilyen, rengeteg embert megszólalásra késztető bejegyzéseknél az ismerőseink kommentjei kerüljenek felülre? A fejlesztők igazán ölhetnék ebbe az energiájukat, ahelyett, hogy olyan algoritmust hegesztenek, ami totálisan érdektelen posztokkal tömi tele a hírfolyamot.

KÉRETLEN ÉRTESÍTÉSEK

Kicsit fentebb már szóba került, hogy a Facebook már nem csak arra szolgál, hogy képben legyünk az ismerőseinket illetően. Vannak például a sokszor hasznos csoportok, ahol a miénkkel azonos érdeklődésű emberekkel beszélgethetünk, megszabadulhatunk a felesleges IKEA-bútoroktól, esetleg kereshetünk albérletet – utóbbi egyébként maga a földi pokol, de ez egy másik történet.

Forrás: 24.hu

Ezeknek a csoportoknak van olyan hátulütője, hogy ha belépünk egybe, akkor automatikusan kapjuk az értesítéseket. Ha elkövetjük azt a hibát, hogy egymás után többhöz csatlakozunk, akkor könnyen belefulladhatunk a záporozó értesítésekbe, ami nemcsak idegesítő, de a produktivitásunkat is erősen csökkenti. Éppen ezért legyünk résen, és a csatlakozás után rögtön kattintsunk a profilkép alatt található Értesítések menüpontra és állítsuk be, hogy milyen értesítéseket kapjunk a jövőben, különben azon kapjuk magunkat, hogy feleslegesen szitkozódunk a végeláthatatlan pittyegés miatt.

ÉS MÉG?

Ezek viszont csak a minket bosszantó „jelenségek”. Tuti, hogy akad még jó néhány, szóval amennyiben a listánkban nem szerepel a te „kedvenced”, akkor mindenképpen írd meg nekünk kommentben, hogy téged mivel borít ki rendszeresen a Facebook!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik