Tech

Kormányzati pénzeket tesz átláthatóvá egy weboldal

dollár (Array)
dollár (Array)
A Microsoft egykori vezére, Steve Ballmer grandiózus projektbe fogott: szeretné átláthatóbbá tenni az amerikaiak számára, mire és mennyit költ kormányuk.

Steve Balmerről, a Microsoft egykori elnök-vezérigazgatójáról nem sok mindent lehetett hallani, mióta 2014-ben átadta vezetői székét, kivéve azt, hogy megvásárolta a Clippers nevű kosárlabda csapatot. Most viszont kiderült, mivel foglalkozott az utóbbi időszakban: nyilvános adatbázist épít az amerikai kormány pénzügyeiről.

Az USAFacts nevű, bárki számára elérhető weboldal az amerikai kormányz által szolgáltatott adatokat gyűjti egybe, nemcsak kiadásokat, bevételeket, de közalkalmazottakra vonatkozó információkat is. A felhasználóknak lehetőségük van összehasonlítani és egymás mellé tenni több adathalmazt is, hogy abból maguk vonjanak le következtetéseket. Például rákereshetnek arra, hogy adott régióban mennyi rendőrt foglalkoztatnak, és ahhoz képest miként alakul a bűnözési ráta. Külön szűrhetnek helyi, állami, szövetségi adatokra is.

Ballmer szerint a weboldal hiánypótló, mivel eddig nem készült olyan adatbázis, ami a nagyvállalati cégek úgynevezett 10-K jelentéséhez hasonlóan átfogó képet adna a kormány bevételeiről, kiadásairól.

A weboldal már elérhető ezen a linken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik