Tech

Az Android döntötte meg a Windows uralmát

Immár androidos mobilokon keresztül neteznek a legtöbben a világon. Internethasználatot tekintve a Google operációs rendszere lenyomta a Windowst. Ez egyben egy korszak végét is jelenti.

Fontos fordulat a mobilos világban: az androidos internethasználat első alkalommal szárnyalta túl a windowsos szörfölést. Azaz sokkal többet netezünk a Google rendszerét futtató mobileszközökön, mint hagyományos asztali számítógépeken.

A statCounter elemzőcég felmérése szerint márciusban a globális internetforgalom 37,93 százalékát Androidon keresztül bonyolították, ami hajszálnyival, de megelőzi a Windows operációs rendszer 37,91 százalékát.

A cég ügyvezetője, Aodhan Cullen szerint ez nemcsak az informatikában fontos mérföldkő, de egyben egy korszak végét is jelenti. A Windows operációs rendszer már három évtized óta vezeti a piacot, ha internetezésről van szó, ezt döntötte meg most a Google szoftvere. Ez azért is nagy előrelépés a keresőóriásnak, mert öt éve még csak 2,4 százalékot hasított ki a netezőknél.

Az Android döntötte meg a Windows uralmát 1
Forrás: statCounter

Ez egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy az okostelefonok eladásai már évek óta túlszárnyalják az asztali gépekét, és a felhasználók egyre több időt töltenek mobilozással, mint az asztali gépek előtt. A mobilszoftverek közt pedig magasan az Android vezet.

Az elemzőcég kiemeli, hogy az androidos netezés óraszámán jelentősen dob az ázsiai és afrikai piac, ez pedig világszerte befolyásolja az eredményeket. Ázsiában és Afrikában sok felhasználó nem engedheti meg magának anyagilag, hogy okostelefont és számítógépet is vásárolhasson, így számukra a telefon az egyetlen eszköz, amin netezni tudnak. Mindennapos ügyeiket leginkább mobilneten keresztül bonyolítják le.

Mindezek ellenére a Windows még mindig a vezető operációs rendszer, ha asztali eszközökön való netezésről van szó (PC és laptop). A statCounter vezetője, Cullen szerint ugyan a Windows nyertes desktopon, de a valódi harc már máshol zajlik. A Microsoft pedig sehogy nem tudja megvetni a lábát a mobilpiacon. A következő pradigmaváltás segíthet a redmondiaknak újra dominanciát szerezni: ha elterjed a kiterjesztett és virtuális valóság, illetve a mesterséges intelligencia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik