Tech

Igazi őskövület kel új életre a Windowsban

Bár Windows verziók jönnek és mennek, van egy beépített szoftver, ami már az ősidők óta alig változott. Mostanáig. Viszlát, régi Paint, üdvözlégy, új Paint!

Jó kérdés, hányan használják valójában, de az biztos, hogy aki már valaha is találkozott Windows rendszerrel, az jól ismeri a Paint programot. Ez a rendszer beépített kis rajzoló alkalmazása, ami annak ellenére alig változott az évek során, hogy a Windows teljesen átalakult körülötte. Legelső verziója még a Windows 1.0-ban debütált, 1985-ben, bár akkor még a Paintbrush (Ecset) nevet viselte, aztán a Windows 95 megjelenése óta hívják Paintnek.

Mindenesetre nagyon apró változások mellett a tudása szinte mindvégig hasonló szinten maradt, alapvető rajzolási funkciók, néhány ecsettípus, pár előre definiált objektum, és ennyi az egész. Szóval igazából a Paint valami olyasmi, mint a már megfejtett keresztrejtvény a mellékhelyiségben, csak akkor fanyalodik rá valaki, ha nincs a közelben más.

Viszont a Microsoft így az alapszoftver 31. évfordulója környékén végre előkapta a Paintet és az alapoktól újratervezte. Májusban már elérhetővé tett egy előnézeti változatot tesztelőknek, de most már a nagyközönség többek között egy rövid videóban is megnézheti, mivel tud többet a 2016-os szintre hozott program.

Így van, a 3D a megfejtés. Láthatóan a legkisebbeknek, valamint a rajzolás, tervezés és modellezés iránt ismerkedők számára készült a legújabb Paint verzió, amely erősen támaszkodik az érintéses használatra, többek között az érintőtollakra.

Könnyen létrehozhatunk alapvető térbeli formákat és ezeket kombinálhatjuk is egymással, vagy kétdimenziós hátterekkel. Emellett pedig egy egyszerű 2D-s alakzatot is pár mozdulattal átalakíthatunk térbelivé, hogy aztán a felületét egyszerű ecsetekkel és kitöltésekkel díszítsük.

microsoft-paint-002

Ami viszont még mindig nincs benne az új Paintben (legalábbis az aktuálisan kiszivárgott bétában nincs, és a videóban sem esik róla szó) az a rétegek kezelése. Ez az, amiben annak idején a Photoshop nagyot villantott, amikor úgy rajzolhatunk vagy szerkeszthetjük a képeket, mitha átlátszó papírokat tennénk egymásra, és az aktuális papírlap módosítása nem érinti a többi réteget.

Persze lehet, hogy még ezt a tulajdonságot is megkapja a Paint a végleges verzióban, de esélyesebb az, hogy ezen a téren minden marad a régiben, és aki rétegekkel akar játszadozni, annak valamilyen komolyabb szoftvert kell keresnie. Azt még nem tudni, mikor lesz elérhető a végleges verzió az új Paintből, de valószínű, hogy automatikus frissítéssel minden Windows 10-es gépre megérkezik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik