Tech

3D-túladagolás lesz az új Windows 10-ben

Tartalomkészítőknek és a virtuális valóság rajongóinak lesz igazán fontos a tavaszi frissítés, de néhány kényelmi szolgáltatás is érkezik.

Lássuk be, a Microsoft mostanában erősen lemaradt pár kifejezetten trendi vonatról, elég csak az először laza két évvel lekésett, aztán évekig hiába pövögtetett okostelefonos témát emlegetni ugyebár. Aztán, bár úgy tűnt, hogy a virtuális valóságról is ugyanúgy lecsúsznak majd, és a pálmát elviszi az Oculus Rift, a Samsung, a Google és a többiek, a redmondi vállalat jól felszívta magát, és úgy döntött, a VR-piacról már csakazértsem fog lemaradni.

Ugyan bejelentették a virtuális valóságot a “valódi valósággal” keverő Hololens sisakot, ám annak végleges, nagyközönség számára is hozzáférhető változatára még várni kell, de ez annak fényében nem olyan hatalmas késedelem, hogy a versenytársak már piacon lévő sisakjai és szemüvegei sem indultak be igazán. Szóval még van egy kis haladék véglegesre csiszolni a Hololens-t, de közben lehet más módon támadni.

Egyrészt a tegnapi sajtóeseményen a Microsoft bejelentette, hogy partnereken keresztül forgalomba hozza olcsó VR-sisakját, ami nem az a mobilt bepattintós “keret” megoldás lesz, mint amit a Samsung használ, vagy mint amilyen a Google Cardboard, hanem minden – a kijelző, a szenzorok és a kamera – a letisztult külsővel rendelkező hardverben kapott helyet. Másrészt kifejezetten fontos, hogy az ASUS, Lenovo, Acer, HP és Dell által forgalmazott VR-kütyüket kifejezetten olcsóra tervezik:

a 300 dolláros ár pont a fele annak, mint amennyibe egy Oculus Rift kerül.

Azt ugyan még nem lehet tudni, hogy milyen hardver dolgozik az eszközökben, tehát például a képfelbontás vagy más teljesítmény szintjén kell-e kompromisszumokat kötni, de az tény, hogy a jelenlegi árak mellett ez a 86 ezer forint környéki szint akár tényleg elhozhatja a VR-nek a jelenlegi “csak geekeknek” besorolás helyett a tömeghisztériát.

Nem csak játék

És akkor itt térjünk is át arra, hogy jön ez az egész a Windows 10-hez. A tegnapi bemutatón nagyon hatásos előadással szemléltették, hogyan változik a Windows VR szemüvegen át nézett világa valami olyasmivé, mint a Mátrix. Ha akarjuk, már nem csak egy képernyőt láthatunk ikonokkal és Start menüvel, hanem egy saját kis teret, rajta különböző, akár szimultán futó alkalmazásokkal. A “szoba” egyik falán egy virtuális óriástévén meccset nézünk, miközben a másik falon videóchatelünk valakivel, közben odasétálhatunk a harmadik fal polcaihoz, és szó szerint levehetünk róla egy alkalmazásra mutató háromdimenziós ikont.

Oké, egyelőre ez inkább vizuális orgia, mint általánosan használható funkció, egy irodában nem VR-szemüvegben fognak Excel feliratú plüsskockákkal dobálózni az alkalmazottak, de hogy tényleg kapunk ezzel egy szeletet az évtizedekkel ezelőtt elképzelt jövőből, az biztos.

A következő Windows 10 frissítés mindenesetre több egyéb szinten is ráerősít a 3D-re. A márciusra várható Creators Update nevében is hordozza azt, amire a marketingkampányát építik: az új verzióban minden eddiginél több fókuszt kap az alkotás.

A friss funkciók egy része kompatibilis lesz a VR szemüvegekkel és a Hololens-szel is, de monitoron is sok új 3D-s lehetőségünk lesz. Ahogy már megszellőztettük, megújul az egyik legrégebbi Windows alapprogram, a Paint, márciustól a kis rajzolóprogramból kis 3D-modellező műhely lesz. De ez csak a kezdet, még olyan szoftverek is kapnak 3D-támogatást, mint a PowerPoint. Ezt mondjuk egyelőre nem teljesen értjük, mert nehéz elképzelni egy 50 fős előadást, ahol a teljes közönség VR-szemüvegben ül és hallgatja az előadót, miközben nézegeti a három dimenzióban pörgő-forgó közhelyeket a diákon. Sebaj, a lényeg az, hogy a Microsoft egyre több saját szoftverébe szeretné beépíteni a 3D-t, a márciusi frissítés lesz a kezdet.

Szintén jól járnak a játékosok, bár lehet, hogy a Beam nevű új szolgáltatás már szintén kicsit kékésben lesz a Twitch-hez, vagy akár a YouTube “kockáknak” szánt streaming szolgáltatásához képest. Ez ugyanis egy olyan megoldás lesz, amivel néhány gombnyomással közvetíthetjük a játékainkat. A nézők kapnak egy interaktív kommunikációs felületet is, amivel kérdéseket tehetnek fel, vagy beszélgethetnek a játékossal, ilyenkor kis üzenőablakok jelennek majd meg a streamelő gépen (kiváló lesz mondjuk egy autószimulátoros hajtűkanyar közben válaszolni jocika666 kérdésére, hogy milyen színű a szemünk, de ez van).

A kommunikáció terén egyelőre egy kicsi, de hasznos funkciót mutattak be: a kedvenc ismerőseink ikonját közvetlenül rögzíthetjük a Windows Tálcájára, és így egy kattintással kommunikálhatunk velük. Bár a funkció alapját a Skype adja, állítólag más chatprogramok és kommunikációs felületek is indíthatók majd innen. Emellett például valakivel megosztani egy dokumentumot, képet vagy videót csak annyiba kerül, hogy az adott tartalmat megfogjuk egérrel és ráhúzzuk az illető kis ikonjára.

Új Windows-t hoz a tavasz

A Windows 10 Creators Edition ingyenesen lesz telepíthető a jogtiszta licenccel rendelkező Windows 10 felhasználók gépeire jövő márciustól. Aki pedig már hamarabb kipróbálná (természetesen csak saját felelősségre) az újdonságok egy részét, az iratkozzon fel a Windows Insider programra, a tagok ugyanis elvben még a héten megkapják az első béta verziót az újrafaragott rendszerből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik