Tech

Az okosmatrac még a reggeli kávét is lefőzi

És ez nem egy poén, hanem egy létező termék, ami ennél sokkal többre is képes.

Annyi eszközre aggatták már rá az okos jelzőt, hogy amikor jön egy tényleg jó darab, már csak legyint az ember. Pedig most arról a tárgyról van szó, amelyen életünk egy jelentős részét eltöltjük, függ tőle az egészségünk és nem mellesleg kellemes perceket, órákat is ad, legyen szó alvásról, vagy egyéb elfoglaltságról.

Bármennyire is viccesen hangzik, az ágyak internete egy erősödő trend, és persze még messze vagyunk a tömeges használattól, több cég kínál ilyen megoldásokat. A hordható eszközök, okosórák korában minden szenzor, technológia és szoftver adott ahhoz, hogy egy matrac okos legyen, amit az Eight Sleep nevű cég próbál is kihasználni.

A legújabb modell egyik nagy előnye, hogy összekapcsolható a lakásban már működő intelligens rendszerekkel.

Ha például van egy Hue izzócsalád beépítve, akkor az IFTT nevű protokoll segítségével megtanítható neki, hogy amint ébredezünk, szépen lassan csavarja fel a világítást. Sőt, a hálózatba bekötött, előző este meg persze bekészített kávéfőző kezdje el csepegtetni a reggeli italt, vagy ha hétvégén még heverésznénk egy kicsit a paplan alatt, akkor kérhetjük, hogy az ágymelegítő tegye a dolgát.

eightsleep_matrac

Az eddigiekkel még csak a lehetőségek felszínét kapargattuk. Az Eight Sleep matracaiban elhelyezett érzékelők figyelik az alvó lélegzésének ritmusát, a test mozgását, amiből következtetéseket von le az alvás minőségével kapcsolatban. Az információkat egy alkalmazás gyűjti össze, elemzi, majd tippeket ad arra nézve, hogy milyen problémák lehetnek az (el)alvással.

És itt jön a legnagyobb húzás: egy franciaágy esetén a két oldal hőmérsékletét egymástól függetlenül képes szabályozni, így soha nem lesz probléma azzal, hogy ki az, aki fázik, vagy aki éppen meggyullad a feltekert fűtés miatt.

Ha nincs otthon okosizzó a lámpában, a matrac maga is képes ébresztésre. Ezt a megfigyelt alvási ciklusnak megfelelő időpontban teszi, akkor, amikor a szervezet a lehető legjobban fogadja a szomorú tényt. (Ha van ilyen egyáltalán).

eightsleep_matrac_szenzor

A matracok 950 dollártól, azaz kb. 280 ezer forinttól érhetők el, azaz nem egy olcsó mulatság, de remélhetőleg hamarosan ez is annyira általános lesz, mint az okostelefon.

Ha téged egyelőre hagyományos matrac érdekel, itt szuper termékek közül válogathatsz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik