Tech

Okosóra és okosautó után jön az okos kuka

Néha az eszközök felokosítása tényleg hasznos, nem csak marketingszöveg. Jön például a kuka, ami megmondja nekünk, hogy hová tegyük a szemetünket.

Ugye senki nem lepődik meg azon, hogy a 21. században már minden okos, ami nem csak annyi funkciót tud, amit egykoron, a kitalálásakor. A helyváltoztatást szolgáló autóból mára okosautó lett, ami nem csupán elviszi az embert A-ból B-be, hanem amolyan mobil szórakoztató központként is funkcionál. És akkor az órákról, telefonokról, karkötőkről még nem is beszéltünk. Most pedig itt az okoskuka.

Az Uzer nevű francia startup megalkotta Eugene-t, ami nem más, mint egy okoskuka, mely segít abban, hogy a háztartásban keletkező hulladékok szelektív gyűjtése minél könnyebben megvalósulhasson. Ehhez járul hozzá az, hogy még vonalkódolvasót is tartalmaz az eszköz, és így mutatja meg, hogy például egy üdítős palack esetében a kupakot és a palackot két különböző helyre kell dobni. De lássuk inkább mozgóképen, hogy konkrétan miről is van szó.

Az olyan hulladékok esetében, melyek akár többféle anyagból is készülhetnek (műanyag, papír, vagy akár fa), megmondja a felhasználónak, hogy melyiket dobhatja az általános gyűjtőbe, és melyik az, ami mehet az újrahasznosíthatóba. Ami pedig hab a tortán (vagy a szeméten), hogy mindemellett Eugene rendelkezik egy saját alkalmazással is, ami többek közt arra jó, hogy számon tartja, miket dobáltunk bele, és elég csak rápillantani az appra, hogy sejthessük, talán ideje lenne tejet és tojást venni, ha netán palacsintát kívánnánk sütni.

Akinek azonban megtetszett az okoskuka, annak is türelmesnek kell lenni, mert jelenleg csak a prototípus fázisában van, és ha megjelenik, akkor is csak valamikor 2017 második felében, ám arról, hogy mennyibe kerül, még csak megközelítő információink sincsenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik