Tech

Nincs több elrontott smink, itt az okos tükör

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2016. 11. 15. 12:01

Világításproblémáknak és eltérő fényhőmérsékleteknek köszönhetjük a mindennapok számos elrontott sminkjét: a Kickstarternek hála úgy tűnik, van megoldás erre is.

Juno Mirror névre hallgat az a Kickstarteren éppen megrendelhető, okostükörnek elnevezett megoldás, ami a bevezetőben említett problémákat küszöbölheti ki. A lakás sminkelésre használt kedvencebb pontjainak, fürdőszobáknak, előszobáknak megvan a saját fényhőmérsékletük, amihez akkor és ott ugyan hozzá lehet hangolni a smink színeit és jellegét, de ez a kombináció más megvilágításban korántsem fog annyira jól kinézni.

Egyszerűbben kifejezve arról van szó, hogy például a sárgás fénnyel megvilágított fürdőszobában összehozott smink a napfényben már teljesen máshogy néz ki, szóval hiába az előkészületek, jöhet a suttyomban elvégzett javítgatás és kínos feszengés.

A Juno Mirror elméletileg pont ezt hivatott megoldani: telefonunkon keresztül háromfajta fix fénybeállítás között választhatunk vele (amelyeket az egyszerűség kedvéért csak nappali, napfényes és esti fényviszonyoknak neveztek el a fejlesztők), a telefonunkhoz csatlakozva a tükör pedig kideríti, hogy milyen időjárási körülmények és fényviszonyok vannakodakint, majd ezekhez állítja be a tükör világítását. Mindezek mellett a Juno két kézmodulattal asztali világítássá is átalakítható, ha éppen erre van szükségünk. A termék előrendelő oldalán mindehhez a 79 dolláros alapcsomaggal kezdve hozzá is férhetünk.

A tükör érdekessége azonban nem csupán ez: sokkal izgalmasabb benne az okos szépségipari kiegészítők potenciálja. Nagy sikernek örvendett például a Medium egyik, az év elején publikált anyaga, amelyben arra láthatunk rá jobban, hogy hogyan néz ki egy házilag összerakott és lefejlesztett fürdőszobai okostükör. Nem tud ugyan sok mindent, de így is körülbelül annyira képes, mint amennyit az Intel vagy a Microsoft jövőbetekintő videóknak nevezett mézesmadzagjaiban láthattunk. Némi komolyabb nyitott forráskóddal, szín- és formaérzékeléssel meg kreatív ötletekkel egész gyorsan le lehetne gyártani olyan okostükröket is, amik okostelefon nélkül képesek a netről információkat lehúzni színkombinációkról, sminkekről vagy akár a tükör köré felszerelt világítótestekből különböző, személyreszabott világítást is tudnak varázsolni (és nem csak három opcióra kellene szorítkoznunk, mint a Juno esetében).

A Raspberry Pi miniszámítógép is számos esetben adhat megoldást (remekül példázza a VanityVision Smart Mirror, hogy milyen technológiákra számíthatunk a későbbiekben), de a technológia már önmagában készen áll az okosított otthoni szépségápoláshoz: a kérdés inkább az, mikor válik szépségipari tech-platformmá az otthoni tükör?

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.