Tech

A norvég miniszterelnök posztját is törölte a Facebook a meztelen kislány miatt

Nick Ut legendás, a vietnami napalmtámadás után készített fotójából csak a pucér kislányt vette észre a Facebook. Minden ilyen posztot törölnek, lett is botrány belőle, de a Facebook végül meghátrált.

Egyre mélyebbre merül a Facebook a saját őrületébe, hogy görcsösen kitakarjon minden nemi jelleget az emberekről. A legújabb botrány Nick Ut legendás 1972-es fotója, a vietnami háború egyik bombatámadása után készült “napalm lány”-os kép miatt tört ki. A fotó egyik szereplője egy anyaszült meztelen kislány, aki zokogva, kiabálva menekül a pokolból.

Egy norvég lap megjelentette a közismert fotót, mire a Facebook törölte a posztot. A dologból óriási botrány lett, az Aftenposten főszerkesztője hatalmas nyílt levelet írt Mark Zuckerberg Facebook-vezérnek, és a norvég miniszterelnök, Erna Solberg is kifejezte szolidaritását velük. Azonban – ahogy a Guardian írja – a Facebook következetes maradt és az ő posztját is eltávolította.

A képet – mint a modern háborúzást nagyban befolyásoló, nagy hatású fotók egyikét – Tom Egeland posztolta ki amúgy legelőször, az ő profilját ráadásul fel is függesztette a Facebook. Solberg azt írta amúgy, hogy nagyra értékeli a közösségi oldal abúzus és erőszak elleni erőfeszítéseit, de ilyen szimbolikus képeket nem kéne leszedni. “Nemet mondok a cenzúra ezen formájára” – írta a kormányfő.

Espen Egil Hansen, az Aftenposten főszerkesztője iróniával reagált a miniszterelnök elleni történetre, szerinte legalább nem tesz különbséget a site az egyes emberek között, mindenkit egyformán letilt. A lap kiadója, a Schibsted Media Group keményebben fogalmazott, szerintük elfogadhatatlan a Facebook e tette, ez “támadás az önkifejezés szabadsága ellen, és így a demokrácia ellen is”. Hozzátették, mindent el fognak követni, hogy ne egy amerikai, adókat alig fizető multi döntse el, a független újságírás mely terméke kerülhet ki az oldalára.

Hoppá, a Facebook beadta a derekát

A Recode most arról írt, hogy a Facebook most mégis visszakozott, és engedélyezte ut fotójának közlését. Pedig először még azzal indokolták, hogy erről szó sem lehet, hogy nem tehetnek különbséget két meztelen fotó között, ha egyszer ez a policy. Most azonban kiadtak egy közleményt, amelyben azt írják, a törölt posztokat helyreállítják a következő napokban. A közleményükben azt írják,

egy meztelen gyerek képéről normálisan azt feltételeznénk, hogy megsérti a Közösség Szabványainkat, és egyes országokban akár gyermekpornográfiának is minősíthetnék ezt. Ebben az esetben elismertük a kép történelmi és globális fontosságát, hogy egy partikuláris pillanatot dokumentál az időben. A történelmi fontossággal rendelkező ikonikus kép státusza miatt a megosztás engedélyezésének értéke felülírja a közösség védelmének értékét az eltávolítás által, szóval úgy döntöttünk, hogy helyreállítjuk a képet a Facebookon ott, ahol tudjuk, hogy el lett távolítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik