Tech

Nagy pofont adott saját magának a Facebook

Ilyen az, amikor egy hibát egy nagyobb hibával sikerül tetézni: megvolt a Facebook első igazi ballépése.

Van olyan, hogy valaki csinál valamilyen kínos marhaságot, aztán annyira erőlködik a dolog helyrehozásán, hogy a javítással csak még nagyobb kalamajkát kavar. Mindez viccesen nézhet ki valamilyen Adam Sandler vígjátékban, vagy egy klasszikus magyar bohózatban, de egy milliárdos világvállalatnál kissé nagyobbat szól. Most épp a Facebook szállt bele önmaga pofonjába.

Ugyan Magyarországon még nem működik a Trending nevű szolgáltatás, Amerikában már egy ideje erőteljesen nyomja az új funkciót a közösségi oldal. A funkció lényege az, legalábbis elviekben, hogy a felhasználók által megosztott tartalmakat (például híreket, más oldalakról származó cikkeket és információkat) szűrve kiemeli azokat, amik a legtöbbekewt érdekelhetik.

A cél tehát elvben az, hogy a Facebookból egy olyan híroldal (is) válhasson, ami tényleg azokat a híreket kínálja fel, amikre a legtöbben kíváncsiak. Aztán néhány hónapja robbant a botránybomba, amikor néhány volt Facebook alkalmazott kitálalt: elárulták, hogy a trendi híreket elvileg automatikusan válogató algoritmus valójában egy emberekből álló csapat, akik szükség esetén az eredeti népszerűségi mutatókat felülírva

manipulálják, melyik hír jelenjen meg, és melyik ne.

A botrányban megszólaló (persze anonim) ex-dolgozók szerint a Facebook erősen igyekezett elnyomni az amerikai elnökválasztás konzervatív oldalát, és ezért a republikánusokkal kapcsolatos pozitív híreket és cikkeket egyszerűen kigyomlálták a trendi anyagok közül, felülírva őket a demokratáknak kedvező anyagokkal.

Bár a Facebook hivatalosan csak viszonylag ködös magyarázattal szolgált (ez nem is így van, a válogatás igenis automatikus, csak épp van egy olyan csapat, amely felügyeli a rendszert), nem sokkal később fogta, és kirúgta a teljes Trending-gárdát.

Múlt pénteken közleményben is jelezték, hogy mostantól minden Trending-szerkesztő munkája megszűnt, és innentől kizárólag az automata algoritmus csinálja a dolgát. Akár azt is gondolhatnánk, hogy ezzel megoldódott minden, de nem. Nagyon nem. A mesterséges intelligencia ugyanis ebben az esetben is átverhetőnek bizonyult, és nagyobb botrányt csinált, mint amit meg kellett volna oldania.

Először a hétvége folyamán kiemelt egy olyan sztorit a Fox News műsorvezetőjéről, Megyn Kellyről, amely villámgyorsan kacsának bizonyult. Emellett beemelt a kedvencek közé egy olyan esetet, amikor egy komikus keresetlen szavakkal illetett egy jobboldali kötődésű tudóst, a biztosítékot viszont az csapta ki, hogy a Trending sztorik legtetejére került egy olyan videóra mutató hivatkozás, amelyben egy férfi egy McDonald’s szendviccsel maszturbál.

facebook-trending-botrany-02

Oké, a Facebook az egyik közleményében azt írta, hogy az új Trending algoritmus jóval szélesebb körből válogat majd híreket a teljeskörű szolgáltatás érdekében, de ez eléggé szélesre sikerült. Hiába szerepel a szolgáltatás leírásában, hogy csak megbízható forrásokból szemezgetnek, az egyik botrányhír egy sehol sem listázott trash-bulvár oldal terméke, míg egy másikat egy kifejezetten politikai sárdobálásra használt, pártatlannak kicsit se nevezhető weboldal publikált.

A botrányos anyagokat azóta eltávolították a Trending hírei közül, de hogy most mi lesz a következő lépés a szolgáltatással kapcsolatban, azt még nem tudni. Reszelik az automata algoritmust? Visszavesznek emberi szerkesztőket? Jó kérdés. Mindenesetre kicsit örülhetünk, hogy nálunk még be se vezették a funkciót, a kis magyar hírkáoszban lenne belőle balhé vastagon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik