Tech

Legó vagy svájcibicska – kipróbáltuk a mindentudó tabletet

Egy olyan táblagépet dobozoltunk ki, amely egyben laptop is. Ez persze nem újdonság, de a ThinkPad X1 tabletből ennél is többet lehet kihozni.

Mostanában zsinórban érkeznek a Lenovo teszttermékek, és egy olyan doboz került a kezünkbe, ami notzebooknak viszonylag kicsi, de hagyományos tabletnek meg nagy. Az X1 Tablet leginkább a Microsoft Surface által kijelölt úton halad, de annál sokkal kifinomultabb és sokrétűbb módon.

A doboz kibontását és a hibrid tesztjét videón is megmutatjuk, aztán haladunk tovább a szöveges értékeléssel.

Adott tehát egy olyan, 12 hüvelykes kijelzővel szerelt tablet, amely a hagyományos 6-9 inches társaknál egy fokkal nagyobb, tehát eleve túlmutat az Angry Birds futtatására és némi Facebookozásra használható apróságokon. Emellett ott a felcsatolható billentyűzet, ami szerencsére nem a hajlékony, és gépelésre alig használható, gumiszerű kivitelben érkezik, hanem vékonysága ellenére kemény, stabil felületet ad a notebook üzemmódhoz.

A billentyűzet felpattintása is kifejezetten egyszerű, a mágneses kapcsok közelítéskor automatikusan a helyükre rántják a tablet alján, ezért gyorsan és maceramentesen lehet az egyik üzemmódból a másikra váltani. A stabil asztali pozícióhoz már csak egy fém lapot kell kihajtani az eszköz aljáról, ami egyfajta lábként tartja a tablet részt, immár monitor állásban. Szintén előny a Surface klónokkal szemben, hogy a billentyűzetnek van egy második, feljebb elhelyezkedő mágneses fogáspontja is, ahova egyetlen hajlítással odacsattinthatjuk, így már az asztallappal pár fokos szöget bezáró, normál billentyűzetes állásban gépelhetünk.

lenovo-x1-tablet-gif-01

No, eddig tehát ez egy 2-az-egyben hibrid, bár azok közül már így is kiemelkedik a jól eltalált billentyűzettel (ami egyébként kiosztásában és még gépelési érzetében is jól hozza a hagyományos ThinkPad gépek érzetét, beleértve a kihagyhatatlan, bár kissé felesleges pöcökegeret is). De az X1 Tablet ennél még több.

Van máááásiiiik!

Mert mi van akkor, ha az úton egy ideig tényleg csak a tabletre van szükségem (modjuk akkor, amikor a repülőn nincs helyem egy teljes laptopnak), a szállodában pedig elég a billentyűzetet felcsatolni a gépeléshez, de a tárgyaláson, az irodában, vagy a “terepen” már többre van szükség? No, ilyenkor jönnek az apró extrák, amiket az X1 Tablet lehetővé tesz.

Ha a tablet alsó részéről lepattintjuk a keretet, felbukkan egy kissé pontosabb csatolófelület, amelyhez különféle kiegészítőket pattinthatunk. Ezek a tablet alsó szegényén végigfutó, oldalról kissé cseppszerű formatervezést kapott kiegészítők mindenféle extra funkcióval vértezik fel a tabletet, a videón például egy olyan kütyü látható, amely extra csatlakozókkal bővíti a tablet vékonysága miatt alapból kissé óvatos felhozatalát, valamint egy kiegészítő akku is elbújik benne, amivel még akár öt további órát adhatunk a gyári adatok szerinti 10 órás alap akkuidőhöz.

lenovo-x1-tablet-jpg-02

Emellett létezik olyan kiegészítő, amely miniatűr projektort rejt, így egy tárgyaláson akár a falra is vetíthetjük a diákat, közvetlenül a saját eszközünkből.

lenovo-x1-tablet-jpg-03

Az igazán jóféle megoldás az, hogy az extra rész felcsattintása után is könnyen rápattinthatjuk az újjáfaragott tabletre a billentyűzetet, és itt is működik a kétállású mód, szóval végeredményben vagy hatféle különböző kiépítésben használhatjuk az X1 Tabletet az épp aktuális igényeink szerint.

Vékony a tablet, de erős

Az önmagában mindössze 8,5 milliméter vékony tablethez a billentyűzet is csak 5,2 további millimétert ad hozzá, szóval még összecsukott laptop módban is kifejezetten vékony az összkép. Ráadásul annak ellenére, hogy a hibridek jól bevált gyakorlata szerint minden hardverelem a tablet részben, tehát a kijelző mögött kapott helyet, az összkép nem “fejnehéz” a hátsó fémtalpnak és a nem hajlékony billentyűzetnek köszönhetően.

A gépházban egyébként Intel Core m7 vPro processzor dolgozik maximum 16 gigabájtnyi RAM segítségével, a tárhely SSD, melyből maximum 1 terabájton gazdálkodhatunk. A 12 hüvelykes, 2160×1440 képpont felbontású IPS érintőkijelzőre a mellékelt érintőtollal is írhatunk, bár sajnos ennek nincs külön helye a vékony házban, legfeljebb egy apró tartóval az oldalára pattinthatjuk.

Elöl 2, hátul 8 megapixeles kamera figyel a tableten, videókonferenciára 1080p felbontásig alkalmas, a kétutas mikrofon pedig a háttérzaj szűrését is igyekszik elvégezni.

Már csak az ár húzós egy kicsit, bár tény, hogy a Lenovo egyelőre a szintén nem olcsó iPad Próval versenyez, ráadásul az extra kiegészítők miatt utcahosszal vezet is a funkcionalitás terén. Mindenesetre az 540 ezer forintos Core i5-ös kiépítés valóban nem teszi majd mindenki hibridjévé, viszont aki ilyen szinten multifunkciós eszközt keres, az Apple kínálata mellett erősen elgondolkozhat az X1 Tablet kipróbálásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik