Tech

Bocsánatot kért a Facebook az emberkísérletekért

Kiderült, hogy a Facebook a felhasználók tudta nélkül pszichológiai kísérleteket folytatott, de már elnézést kért, szóval minden el van boronálva.

Egy olyan felhasználói bázissal bíró felület, mint a Facebook, nagyon hasznos lehet különböző dolgok kiderítésében, még akkor is, ha adott esetben az emberek nem is tudnak róla, hogy éppen a kísérleti nyulak szerepét töltik be. De van úgy, hogy a dolgok kiderülnek, és a cég második emberének kell magyarázkodnia, hogy mégis hogyan történhetett mindez.

A Facebook kettes számú vezére, Sheryl Sandberg a cég nevében kért bocsánatot, amiért 2012-ben közel 700 000 felhasználó bevonásával végzett pszichológia vizsgálatokat úgy, hogy azok nem is tudtak róla – ezután nem lehet csodálkozni, hogy miután kiderült az eset, maguk az alanyok, de még a szakemberek is eléggé felháborodtak. A kísérlet eredményeit egy tudományos folyóiratban publikálták, és azt mutatták be, hogy bizonyos emocionális szavak milyen hatással vannak a felhasználókra.

Sheryls Sandberg éppen elnézést kér / Fotó: EPA
Sheryls Sandberg éppen elnézést kér / Fotó: EPA

“Mindez része volt egy kutatásnak, amit különböző termékek tesztelésére használtunk, és ez az, amiben hibáztunk, mert elég gyengén kommunikáltuk”, mondta Sandberg, a Facebook operatív igazgatója, aki Zuckerberg helyettes vezérigazgatója. Hozzátette, hogy elnézést kérnek a halvány kommunikációért, és soha nem az volt a szándékuk, hogy felmérgeljék a felhasználóikat. A titkos tesztek felkeltették a brit információs biztos érdeklődését is, így most már ő is vizsgálatot folytat az ügyben, illetve az etikai aggályokat is több oldalról megnézik.

Pszichológiai vizsgálatokat elvileg csak úgy lehetne végezni, hogy a résztvevőket erről előzetesen tájékoztatják ls azok beleegyeznek, de a Facebook ezt a részt elmulasztotta. Érdekessége a dolognak, hogy a kísérletet a kormány is támogatta, és az egész arra ment ki, hogy vizsgálják, az üzenetekben elhelyezett pozitív és negatív szavak megjelennek-e ugyanígy az állapotfrissítésekben is. A lényeg tehát, hogy egy olyan oldal, mint a Facebook, bármikor felhasználhat bárkit a tudta nélkül, és még csak észre sem veszi. És most átadjuk a terepet a konteóhívő hozzászólásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik