Tech

Rettenetes hírünk van: Mark Zuckerberg nem ad neked pénzt!

Sajnáljuk, hogy tőlünk kell megtudnod, de nem akarjuk, hogy tovább áltasd magad!

Azt már nagyjából mindenki tudja, hogy a Facebook-alapító Mark Zuckerberg, gyermeke születése utáni eufóriájában (na jó, valószínűleg már rég tervezte) bejelentette: megválik hatalmas vagyona 99 százalékától, nagyjából 45 milliárd dollártól, amelyet jótékony célra fordít. Azóta kiderültek a részletek: nem elosztogatja, hanem nonprofit szervezetekbe, alapítványokba fekteti, amelyek oktatás útján szeretnék felszámolni a világban uralkodó egyenlőtlenségeket.

“A helyzet azért még elég távol áll attól, hogy kapjunk egy emailt, amiben közlik, hogy Mark Zuckerberg szétosztogatja a vagyonát, csak tovább kell küldenünk, és mi is kapunk belőle” – írta Kerner kolléga elemzésében nem sokkal a hír után. Ezek után nem sokkal megtörtént pontosan ez. Na jó, nem email, hanem Facebook-poszt: ironikus módon magán a közösségi hálón kezdett terjedni a még Facebook-léptékkel mérve is hatalmas baromság, melynek a lényege, hogy 4,5 millió dollárt kap az, aki megoszt egy erről szóló bejegyzést és bejelöli hozzá 5-10 barátját, hogy aztán ők, ahogy azt a hoaxoknál szokás, gondolkodás nélkül továbbosszák. Zuckerberg ugyanis úgy döntött a poszt szerint, hogy a 45 milliárd tizedét az egyszerű Facebook-felhasználók kapják, úgyhogy egy adott nap éjféljén átfésülik az aznap kikerült összes bejegyzést, és akiknél megtalálják a szöveget, azok közül ezer szerencséshez egyszerűen hozzávágják a négy és fél misit. A miheztartás végett itt a teljes szöveg:

THANK YOU, MARK ZUCKERBERG, for your forward-thinking generosity! And congrats on becoming a dad!
Mark Zuckerberg has announced that he is giving away $45 billion of Facebook stock. What you may not have heard is that he plans to give 10% of it away to people like YOU and ME! All you have to do is copy and paste this message into a post IMMEDIATELY. At midnight PST, Facebook will search through the day’s posts and award 1000 people with $4.5 million EACH as a way of saying thank you for making Facebook such a powerful vehicle for connection and philanthropy.

Épelméjű ember nem dől be ekkora hülyeségnek, nem? Hát de, ez ugyanis az internet, minden hülyeségek langymeleg, párás keltetője, hát persze, hogy ez a kamuposzt is felrobbant. (Csak a miheztartás végett: a fentebb linkelt Mark Zuckerberg elosztogatja a pénzét és megoldja minden bajodat, csak osszad meg ezt a cikket! című cikket is rengeteg kedves olvasónk megosztotta, mondván: hátha.) Annak ellenére, hogy az erre specializálódott Snopes.com villámgyorsan le is vezette, hogy miért baromság az egész. Nem mintha ezt magyarázni kellene: egyszerűen azzal érveltek, hogy Zuckerberg sosem mondott ilyet, az ötlet nem tőle származik és az egésznek semmi alapja nincsen. Kárt sem okoz, szóval legfeljebb arra jó az egész, hogy a megosztó hülyét csináljon magából épelméjű ismerősei előtt.

A Snopes emlékeztet, hogy csináltak már ilyet Bill Gatesre hivatkozva is (akkor ráadásul egy photoshoppolt kép is segítette a kamuhír terjedését), és igazából az egész álhír-ipar olyan idős, mint az internet maga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik