Tech

Ne dőljünk be, a Facebook nem kifestőkönyv!

Technet
Technet

2014. 10. 06. 10:23

Napról napra bukkannak fel átverések a közösségi oldalon, egyikük különösen veszélyes. Ha lehet, senki se akarja átszínezni a Facebookot.

Önnek tetszik a Facebook kékes színösszeállítása? Mivel a szolgáltatást egymilliárdnál is többen használják világszerte, erősen esélyes, hogy olvasóink között is vannak olyanok szép számmal, akik szívesen változtatnák meg a Facebook színeit, mert unják a régit, vagy egyszerűen csak egyéniségüket szeretnék jobban kifejezni. Most pont rájuk céloz egy vírus, ezért most is leírjuk: ha bárhol is azt látják, hogy van alkalmazás a Facebook átszínezésére, ne higgyenek neki.

A Cheetah Mobile biztonsági blog szerzői fedezték fel azt az akalmazást, amely látszólag ártalmatlan: az előnézet alapján a közösségi oldal színösszeállítását változtathatjuk meg benne, és a letöltési hivatkozás is az apps.facebook.com egyik aloldalára mutat… elviekben. Valójában azonban a rákattintó felhasználókat eltéríti, és egy adathalász weboldalra irányítja át a böngészőt.

facebook-virus-01 (technet, facebook, vírus, hacker, vírustámadás, hackertámadás, közösségi média, csalás, malware, )

Ezen az oldalon egyrészt egy videó(nak látszó entitás) kelleti magát, mely elvileg elmagyarázza az átszínező app használatát. Erre kattintva persze színezésről szó se lesz, hacsak a felhasználó fejének mérges elvörösödését nem említjük: a kattintás ugyanis hozzáférést ad a támadóknak a felhasználó közösségi kapcsolataihoz, ezáltal innentől bárkit elérhetnek az ismerősök közül. Ha a videó már gyanús lenne egyeseknek, a hackereknek van másik módszerük is: az oldalon különféle alkalmazások ingyenes letöltését ajánlják (PC-n egy pornófilm-lejátszót, mobil eszközökön pedig csavaros észjárással épp egy vírusirtót). Ezekre kattintva ismét kész a baj, máris átveszik az uralmat Facebook fiókunk felett.

facebook-virus-02 (technet, facebook, vírus, hacker, vírustámadás, hackertámadás, közösségi média, csalás, malware, )

Ha valaki esetleg már beleesett a támadók csapdájába, a következőket kell mielőbb megtennie. Egyrészt azonnal változtassa meg a Facebook belépési jelszavát, majd a beállítások között keresse meg az alkalmazásokra mutató fület, és távolítsa el a “színező appot”. Ezután futtasson víruskeresőt a számítógépen, vagy mobil eszközön, hogy a már beépült kártékony kódokat is eltüntethesse.

A Facebook pedig maradjon kék. Van rajta úgyis sok kiscicás kép, amelyeken a szivárvány szinte minden színében pompáznak a szőrgombócok, és jpg formátumban még vírust sem terjesztenek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.