Tech

Kiborgot csinálhatunk a csótányból – akár otthon is

Valódi kiborgokat hozott létre csótányokból egy feltaláló csoport. Egy otthon is elvégezhető műtét után mi irányíthatjuk a robo-csótányokat, ami elsőre fura, vagy akár gusztustalan dolognak is tűnhet, pedig akár tényleges haszna is lehet.

Találkoztunk már robot-rovarokkal, de a Backyard Brains nevű csoport úgy döntött, hogy tovább megy, és egy valódi kiborgot hoz lére egy csótányból. A csoport már régebb óta foglalkozik a témával, de most a Kickstarteren kezdtek pénzt gyűjteni, hogy továbbfejleszthessék a technológiát. Hihetetlen, de valóban élő csótányokra szerelnek kis elektronikai eszközöket, amelyek segítségével stimulálni tudják a kis állatkákat, és így irányítani tudják őket egy távirányítóval. Az alábbi videóban azt mutatják be, hogy hogyan lehet házilag is elkészíteni a csótány-terminátort.

A Kickstarteren most arra gyűjtenek pénzt, hogy létrehozhassák a RoboRoach (robo-csótány) egy olyan változatát, amelyet Bluetooth kapcsolaton keresztül okostelefonnal irányíthatunk. Mindössze 100 dollárt kell fizetnünk, és novemberre már a miénk is lehet a csótány távirányító szett. A dolog egyszerre tudományos és vicces, ugyanakkor szegény bogarak biztos nem szórakoznak olyan jól. “Csak” egy csótány, de felmerül, hogy ez nem minősül-e állatkínzásnak?

A projekt dokumentációjában mindenesetre kitérnek arra is, mire lehet jó a mostani kezdeményezés. Például, ha egy lakást elárasztanak ezek a randa élőlények, és a legfifikásabb rovarirtó sem tud a fészkük közelébe férkőzni, akár megpróbálhatjuk “kivezetni” őket az épületből, vagy akár ezzel a megoldással vihetünk be irtószert a bolyba. Ha pedig még tovább visszük az elméletet, máris eljuthatunk a katonai, hírszerzési hasznosításig, ahol apró kamerát, mikrofont vagy egyéb kütyüt erősíthetünk a kiberrovarra, hogy így kémkedhessünk mások után.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik