Tech

Razzia indult a kiberbankrablók ellen

bankrablo(960x640)(1).jpg (bankrabló, bankrablás, széf, )
bankrablo(960x640)(1).jpg (bankrabló, bankrablás, széf, )

Úgy tűnik, a Microsoft komolyan veszi a harcot a zombihálózatok ellen. A szoftvercég digitális bűnözés visszaszorítására létrehozott szervezeti egysége, több mint 1400 bűnözői hálózatot leplezett le.

A Microsoft jelentése szerint az akciót az FBI segítségével végezték, és 80 országra kiterjedő csapást mértek a legnagyobb kiberbűnözői körökre, akik a feltételezések szerint több mint félmilliárd dollárt loptak különböző bankszámlákról az elmúlt 18 hónapban. Az 1400 felderített rosszindulatú számítógépes hálózat közül ezret sikeresen le is kapcsoltak. A hálózatot Citadel botnet néven ismerték.

A botnet (magyarul zombihálózat) lényege, hogy egy károkozót juttatnak a gyanútlan felhasználók gépére, például egy levél csatolmányában, vagy eltérített weboldalon. Ez az úgynevezett trójai program – a név a trójai faló példáját használja, mivel ez a kártevő észrevétlenül, egy minden gyanú felett álló program, kép vagy egyéb tartalom mögé bújva kerül az áldozatok számítógépére.. Ha megfertőződtünk, a gép a tudtunk nélkül, a háttérben a bűnözőknek dolgozik: további spameket küld ki, kódot fejt, banki információkat szerez, vagy más illegális tevékenységet végez. A most leleplezett Citadel világszerte nagyjából 5 millió gépet fertőzött meg, és arra használták, hogy American Express, Bank of Amerika, Citigroup, Credit Suisse, eBay, PayPal, és más pénzintézetektől adatokat gyűjtsön.

Egyelőre a bűnözök kiléte ismeretlen, de már az is nagy lépés, hogy a lekapcsolt hálózatok miatt lassul a botnetek károkozása. A Microsoft egyébként úgy gondolja, hogy a hálózatot Kelet-Európából irányítja valaki, akinek nagyjából 80 segítő bűntársa lehet. A kiberháború régóta zajlik, és egyre többször hallani, hogy lebuktatnak hackereket és hackercsoportokat. Valószínűleg megállítani nem, de lassítani azért lehet őket.

A szakértők szerint persze kiemelten fontos, hogy a felhasználók is védekezzenek, hiszen a botnetek lényege épp az, hogy különösebb jel, feltűnő változás nem is utal arra, hogy a gép “mellékállásban” bűnözőknek dolgozik. Épp ezért továbbra is alapvető követelmény egy megbízható, folyamatosan frissített vírusirtó, és egy szoftveres vagy hardveres (például a routerekbe épített) tűzfal használata.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik