Tech

Stresszessé tesznek az e-mailek

e-mail (e-mail, )
e-mail (e-mail, )

E-mailek, telefonok, sms-ek, meetingek. Ezek a kommunikációs formák hálózzák be mindennapjainkat, és akkor még effektíve nem is dolgoztunk. Azt gondolnánk, hogy mindez normális, de kiderült, hogy az emberi szervezet nem erre van kitalálva. Azért ez nem is olyan meglepő.

Kapcsolódó cikkek

Azt gondolnánk, hogy az e-mail megkönnyíti modern életünket, de most már kutatások is alátámasztják, hogy jóval stresszesebbek vagyunk a naponta feldolgozandó e-mail özön miatt.

Egy tanulmány szerint az e-mailek olvasása és küldése közben növekszik a stressz-szintünk. nő a vérnyomás, a szívfrekvencia és a kortizolszint is. A kutatás során a kísérleti alanyok 83 százaléka stresszesebbé vált, miközben e-mailezett. Ennél már csak az rosszabb, amikor az e-mailezés mellett telefonáltak is. Akkor majdnem mindenki, összesen 92 százalékuk vált feszültebbé. Önmagában egy-egy e-mail és telefonhívás nem jelent stresszforrást. A gondot inkább az okozza, hogy az ember sokszor e-mailek százait kapja egy nap.

A kutatást végző Loughborough Egyetem professzora, Tom Jackson elmondta, a gondot az okozza, hogy az agy egyszerre maximum 8-12 feladatot tud kezelni. Ha túl sok a befejezetlen feladat, akkor kezdjük úgy érezni, hogy túlterheltek vagyunk. Ekkor kezd emelkedni a stressz szintje. A feszültség emelkedésére rátesz egy lapáttal, hogy most már nem csak a munkahelyünkön, hanem – az okostelefonoknak „hála” – mindenhol elérhetnek bennünket, a nap 24 órájában.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik