Tech

Itt az eredeti tízparancsolat

Holt-tengeri tekercsek tízparancsolat (Holt-tengeri tekercsek, másolat, tízparancsolat,)
Holt-tengeri tekercsek tízparancsolat (Holt-tengeri tekercsek, másolat, tízparancsolat,)

Felkerültek az internetre a Holt-tengeri tekercsek, melyek között ott vannak a világ legrégebbi ismert bibliai kéziratai is.

Először bő két évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a Holt-tengeri tekercseket – melyekhez korunkban csupán öt ember nyúlhatott – digitalizálják. A Google egy éve öt kéziratot tett nyilvánossá, most azonban a tízparancsolatot és a Teremtés könyvének részleteit is online elérhetővé tette.

Az Izraeli Régészeti Hivatal és a Google által fenntartott deadseascrolls.org.il oldalon összesen 5000-nél is több fotót láthatnak az érdeklődők – ráadásul korábban soha nem látott minőségben, a szabad szemmel láthatatlan részleteket is bemutató felbontásban. A látogatókat 900 tekercsről részletes információk is várják, az eligazodásban pedig egy interaktív felület segíti őket.

A Google-nak egyébként nem ez az első olyan projektje, amellyel a világ történelmi és kulturális kincsei mindenki számára elérhetővé válnak – személyes kedvencünk a Google Art Project, amelynek segítségével például a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műkincsei is megtekinthetőek az otthon kényelméből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik