Tech

Magyar múzeumokat digitalizált a Google

A világ több mint 150 múzeumának 30 ezer műalkotásához csatlakozott a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria.

Kedden az egész világon egyszerre jelentették be, hogy az Art Project működését 4 kontinensre terjesztik ki – a Magyar Nemzeti Galéria összesen 40 művész 52 műalkotásával, a Szépművészeti Múzeum pedig 106 művész 151 műtárgyával jelenik meg a projekt honlapján.

Az Art Project a Google kulturális kezdeményezése, melynek célja, hogy megőrizze és mindenki számára hozzáférhetővé tegye a világ kulturális kincseit. A Google technológiájával, a múzeumok pedig műkincseikkel és szakértelmükkel járultak hozzá az együttműködéshez. Mostantól összesen 40 ország 151 intézménye jelenik meg az ingyenesen hozzáférhető platformon, és 30 ezer műkincs nagy felbontású, digitalizált változatát csodálhatja meg.

Virtuális sétát mától már 46 külföldi múzeumban lehet tenni a Street View segítségével, de természetesen ez a szám csak nőni fog. A látogatók az alkotásokat saját gyűjteményekbe rendezhetik, ezeket pedig ismerőseikkel is megoszthatják. A Google virtuális múzeumában a festményeken és szobrokon túl olyan különlegességek is helyet kaptak, mint brazil utcai graffitik, ősi afrikai sziklarajzok és az iszlám iparművészet alkotásai is.

Mintegy 46 együttműködő partner – köztük a Magyar Nemzeti Galéria – kiválasztott műalkotásait rendkívül nagy részletességet biztosító, szupernagy felbontású, úgynevezett „gigapixeles” technológiával fényképezték le. Minden ilyen kép közel 7 milliárd pixelből áll össze, így a néző olyan részletességgel tanulmányozhatja az ecsetvonásokat és a kidolgozást, amely szabad szemmel nem lenne lehetséges. A nehezen észrevehető részletek tisztán láthatóvá válnak, mint például a rejtélyes, tekervényes kőbe vésett jelek a mexikói napkövön, vagy MS mester Mária látogatása Erzsébetnél című 1506-ban készült képén a háttérben lévő kisebb hídon álló két alak. Ez a kétszereplős jelenet, amely a kép középponti jelenetét ismétli meg, többször is megjelenik az alkotáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik